NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2011. október 31.

KSH - X. A háztartások IKT-ellátottsága regionális mutatói, 2010

"2010-ben a magyarországi háztartások több mint 93%-ában volt legalább egy mobiltelefon,
66%-a rendelkezett valamilyen számítógéppel, 60%-a internetkapcsolattal, míg 52%-a szélessávval kapcsolódott a világhálóra. Valamennyi felsorolt mutató nőtt 2009-hez viszonyítva.

Mobiltelefonnal a Közép-Dunántúl háztartásainak 95%-a rendelkezett, ez a legmagasabb színvonalon ellátott régió. A Budapestet is magában foglaló Közép-Magyarország csak néhány tized százalékkal maradt el tőle. A mobiltelefonnal való ellátottsági legalacsonyabb és legmagasabb mutatója között a különbség minössze 6 százalékpont, tehát regionális szinten kiegyenlítettnek tekinthető.

A vezetékes telefonnal rendelkező háztartások száma egyre csökken. Országos szinten 2007-ben száz háztartásból 61-ben volt vezetékes telefon, 2010-ben már csak 54-ben. A tendencia régiószinten is érvényesült. A legtöbb vezetékes telefonos háztartás Közép-Magyarországon volt (63%), a legkevesebb a Dél-Alföldön (42%).

Az asztali számítógépet, hordozható számítógépet és kézi számítógépet magában foglaló országos számítógép-ellátottsági mutató 66% volt 2010-ben, és 3 százalékponttal meghaladta a 2009. évit. A régiószintű arányok szóródása viszonylag nagy, 59 és 75% közötti. Az előző évhez hasonlóan a legtöbb számítógépes háztartás Közép-Magyarországon volt, a legkevesebb Észak-Alföldön. A régiók számítógép-ellátottsága 3–4 százalékponttal nőtt az előző évhez képest.

A háztartások internetellátottsága országosan 61% volt 2010-ben. A számítógép-ellátottsággal megegyezően Közép-Magyarország (71%) a legellátottabb, és Észak-Alföld (51%) a legkevésbé, bár az arányszámok különbsége az internetellátottság esetében a magasabb.

A szélessávú internetkapcsolattal rendelkező háztartások aránya az összes, régióban található háztartásra vetítve Közép-Magyarországon (62%), Közép-Dunántúlon (53%) és Nyugat-Dunántúlon (53%) volt a legmagasabb, meghaladva az országos átlagot (52%).

A régiók ellátottsági rangsorát a leginkább IKT-eszköznek tekinthető mobiltelefon, számítógép, internet és szélessávú internet ellátottsági arányszámok figyelembevételével kiszámítva 2010-ben az első helyen – adottságainál fogva – továbbra is Közép-Magyarország állt, majd Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl és Dél-Alföld következett. A lista második felében Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország és Észak-Alföld foglalt helyet."

Forrás: KSH (kiadvány)