NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2011. november 2.

KSH - XI. A háztartások IKT-használatának regionális mutatói, 2010

"A használati arányokat természetesen befolyásolják az ellátottságban megfigyelt különbségek, de az otthoni használaton túl a munkahelyi, oktatási intézményi, nyilvános internetelérési pontokon történő számítógép- és internethasználatot is figyelembe vettük.

2010-ben Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország lakói használtak a legnagyobb arányban mobiltelefont (95–95%). A mobilhasználat 6 régióban 90% feletti, és a sereghajtó Észak-Magyarországon is eléri a 89%-ot. Az országos átlagtól csak ez utóbbi régió és Észak-Alföld maradt el.

A számítógép-használók aránya a Budapestet és Pest megyét magában foglaló Közép-Magyarországot (78%) leszámítva Nyugat-Dunántúlon a legmagasabb (73%). Országos átlag feletti még Közép-Dunántúl aránya, a többi régió viszont 4–7 százalékponttal elmaradt attól.

Az internethasználat esetében ugyanazok a listavezetők, mint a számítógép-használatnál, s a rangsorban mindkét esetben Észak-Alföld áll az utolsó helyen 63, illetve 60%-os használati rátával, csakúgy, mint 2009-ben. A használati mutatók régiós szinten viszonylag kiegyenlítettek, bár Dél-Dunántúl és a Dunától keletre fekvő országrészek mutatói nem érik el az országos átlagot.

Az átlagnál kisebb számítógép- és internethasználói aránnyal rendelkező Dél-Dunántúl 2010-ben a legmagasabb internetes vásárlói arányt ért el, 2 százalékponttal meghaladva az országos átlagot. 2010-ben legkisebb arányú az interneten vásárlók száma Észak-Alföldön (13%) volt. Az előző évhez képes egy százalékponttal csökkent Nyugat-Dunántúl vásárlóinak aránya.

Az egyes régiók rangsorsorszámait vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a jobb helyezési számokat az ország nyugati felének régiói kapták.

Nyugat-Dunántúl 2009-ben – a kedvezőbb helyzetű Közép-Magyarország figyelmen kívül hagyásával – az 1. pozícióba került, 2010-ben visszaesett a 3. helyre, és Közép- Dunántúl vette át a helyét. A keleti országrész legjobbja 2009-ben Dél-Alföld volt, 2010-ben Észak-Magyarország összesített rangsorszámai azonban jobbak voltak. 2009-es helyezési pontjain javított Dél-Dunántúl és Észak-Magyarország.

A rangsor első és utolsó helyezettje között a különbség 2010-ben 17, 2009-ben18 pont volt."


Forrás: KSH (kiadvány)