NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. január 10.

Ithaka - 2. Az ötven feletti internetezők 55 százaléka gyakran használja a közösségi oldalakat, 2011. december

"A különféle kommunikációs módokat összehasonlítva összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy a vezetékes telefon szerepe minden korosztályban egyértelműen csökkent, helyére pedig mindinkább a mobiltelefon, illetve egyes internetes kommunikációs módok kerülnek. 

Az idősebbek körében ugyan még mindig jóval elterjedtebb a vezetékes telefon használata (51% gyakran használja, de 2009-ben ez az érték még 56% volt), mint a fiatalabbak között, de már korántsem ez az első számú kommunikációs csatorna a korcsoportban.

Mára a mobiltelefon egyértelműen a legfontosabb kommunikációs eszközzé lépett elő: az idősebbek 85%-a gyakran használja, és csupán 2% azok aránya, aki sosem használ mobiltelefont.

Figyelemreméltó, hogy bár a legtöbb kommunikációs módot (a vezetékes telefon kivételével) a fiatalabbak intenzívebben használják, a különbség nem mondható nagynak. Az eltérések inkább a használat gyakoriságában mutatkoznak.

Így például a fiatalabbaknak csupán 2, az idősebbeknek pedig mindössze 8%-a mondta, hogy sohasem küld sms-t. Viszont a fiatalabbak körében jóval nagyobb a gyakoribb sms-ezők aránya (70%), mint az időseknél (45%). Hasonló mondható el az email esetében is: a soha nem e-mailezők aránya csupán 6 ill. 7%. A fiataloknak azonban 78% küld gyakran elektronikus leveleket, de itt az idősebbek lemaradása sem túl nagy, hiszen esetükben 60% ez az arány.

Ahol alig van különbség a két korcsoport között, az az azonnali üzenetküldők és az internetes telefon használata. Úgy tűnik, hogy az internetező 50 év felettiek fiatalabb társaikhoz hasonlóan kedvelik ezeket a kommunikációs formákat, sőt, az internetes telefon esetében körükben még valamivel magasabb is a használók aránya! Ez egyértelműen arra utal, hogy ebben a korosztályban a szöveg-alapú kommunikáció népszerűsége a fiatalabbakkal összehasonlítva valamivel alacsonyabb, ugyanakkor az internet akár képpel és hanggal, vagy csak hanggal elsősorban a családtagokkal való kommunikáció részleges átalakulását hozta magával. Nagyjából minden negyedik 50 év feletti használja az internetnek ezeket a funkcióit.

Használati gyakoriságukat tekintve középúton helyezkednek el a közösségi oldalak: ezek használóinak aránya természetesen magasabb a fiatalabbak között, ugyanis az idősek csaknem ötöde egyáltalán nem kommunikál ezeken az oldalakon. Ugyanakkor 55%-uk gyakran megteszi ezt, ami a fiatalabbak között mért 75%-hoz képest talán alacsonynak tűnhet, de valójában azt jelenti, hogy az 50 feletti internetezők több mint fele viszonylag gyakran használja a közösségi oldalakat a másokkal való kapcsolatteremtésre."Forrás: Ithaka/UPC (tanulmány)