NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. október 31.

KSH - Az online és csomagküldő értékesítés mennyisége 47 százalékkal növekedett, 2012. augusztus


A kiskereskedelmi értékesítés volumenének csökkenésében – hasonlóan az előző hónaphoz – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése játszott meghatározó szerepet. Ugyanakkor folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése. 

Augusztusban a kiskereskedelmi értékesítés volumene 2,4%-kal, az év első nyolc hónapjában 1,4%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. augusztusban 739 milliárd forint, az első nyolc hónapban 5263 milliárd forint értékű forgalmat realizáltak.

Az  élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene – az élelmiszer árak 6,3 százalékos emelkedésével párhuzamosan – augusztusban 1,5%-kal mérséklődött, az év első nyolc hónapjában stagnált az előző év azonos időszakához képest.

A  nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene augusztusban 3,5%-kal, az első nyolc hónapban 2,2%-kal maradt el az előző év azonos időszakától. Augusztusban az  üzlettípusok többségében csökkent a forgalom volumene, a legnagyobb mértékű visszaesés (9,3%) a  bútor-, műszakicikk-üzletekben jelentkezett.

A csökkenés mértéke az átlagost meghaladó volt az iparcikküzletekben (4,8%) is. A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt továbbá a textil-, ruházati és lábbeli (2,6%),  a  gyógyszer-, gyógyászatitermék- (1,9%), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb kiskereskedelemben  (1,0%) is. Ugyanakkor folytatódott a dinamikus bővülés csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (46,6%).

Folytatódott – a magas üzemanyagárak mellett – az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének csökkenése, az eladások augusztusban 3,3%-kal, az első nyolc hónapban 2,8%-kal mérséklődtek.

Az előző hónaphoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében nem változott. Az  élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése stagnált, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé  0,6%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemé 0,9%-kal csökkent.


Az Eurostat október 3-án megjelent sajtóközleménye szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2012 augusztusában stagnáltak, míg az  eurózóna országaiban  1,3%-kal csökkentek az  egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Augusztusban az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 12 tagállamban bővülést, 10-ben csökkenést mutattak. A térség – arányukat tekintve – jelentősebb országai közül az Egyesült Királyságban 4,5%-kal, Franciaországban 0,3%-kal nőtt, míg Németországban 0,8%-kal visszaesett a kiskereskedelem volumene.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai augusztusban 16,1%-kal, az első nyolc hónapban összességében 1,0%-kal maradtak el az előző év azonos időszakától.

Forrás: KSH (sajtóközlemény)