NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. november 8.

IT Factory - Nem pénz vagy elhatározás, hanem idő kell a képzésekhez, 2012. október


Miközben hazánk hátulról a negyedik helyen áll továbbtanulási hajlandóság tekintetében a 25-64 éves lakosság körében, a nappali oktatás válságát nem feltétlenül ez okozza – mondta Fóti Marcell, a hazánkban négy éve egyedi online oktatási formát bevezető IT Factory alapítója.

Magyarország csupán Romániát, Görögországot és Bulgáriát előzte meg a felnőttek továbbtanulási hajlandóságát vizsgáló legfrissebb uniós statisztikák alapján: míg hazánkban csupán a 25-64 év közti lakosság 2,8 százaléka vett részt valamilyen képzésen a tavalyi év során, addig az EU átlaga 8,9 százalék (Eurostat, Lifelong Learning, 2011). Míg azonban a nappali oktatás komoly válságát éli, délután jön a „gátszakadás”: özönlenek a tanfolyamokra az érdeklődők. Ezt jelzi többek között az is, hogy rekordot jelentő csaknem ezer résztvevő vett részt egy egynapos, interneten keresztül zajló programozói oktatásban az IT Factorynál.

„Tapasztalataink alapján az oktatási piac válsága nem amiatt van, mert az utóbbi néhány évben kihalt volna a magyar emberekből a tanulási vágy, minthogy egyértelműen arról sincs szó, hogy a munkáltatók nem tudják finanszírozni a képzéseket. Miközben az oktatási piacon pánik van, és mindenki felezi vagy harmadolja az árakat, a probléma valójában inkább az, hogy olyan szinten optimalizálva van az emberierőforrás-felhasználás, hogy a cégek egyszerűen nem engedhetik el a munkavállalót például egy negyven órás tanfolyamra, ami 5 munkanap kiesésével jár” – mondta Fóti Marcell, az IT Factory alapítója.

A szakember szerint megoldást jelenthet az általuk négy éve bevezetett módszer, mely anno új alapokra helyezte az online oktatást: a hagyományos tantermi órákat az interneten élőben lehet követni, a gyakorlás pedig virtuális gépeken történik. Így amellett, hogy biztosítják az oktatás rugalmas keretét, ez nem ront annak minőségén.

„Az idei képzéseinken - az említett egynapos Java tanfolyamon túl - több mint ezer résztvevő volt, ezek fele magánszemély, míg a hallgatók másik felét a cége fizette be – ez is alátámasztani látszik azt, hogy a munkaidőn túli oktatás egy lehetséges út mind az oktatási intézményeknek, mind pedig a cégek számára – magyarázta Fóti Marcell. – Míg a jelenleg is zajló Android fejlesztői képzésünkön 140-en vesznek részt, addig ha ez a hagyományos módon zajlana, valószínű, hogy csak néhány hallgató tudott volna eljönni…”

Forrás: IT Factory (sajtóközlemény)