NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. november 30.

NMHH - Növekvő vezetékes szélessávú internet előfizetések, 2012. november


2012. október hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma nőtt, értéke 775 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetései októberben 869 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 312 ezer előfizetés volt a hónap végén. Így összességében 2012 októberében az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,155 millió volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 34,7 százalék, második a UPC, piaci részesedése 21,8 százalék, a harmadik a sorban a Digi 13,6 százalékos részesedéssel. Ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 11,7 százalékot tesz ki, majd az Invitel következik 9,7 százalékkal.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 1,950 millió (az előző hónapban 1,965 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 578 ezer (az előző hónapban 567 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 423 ezerre nőtt az előző havi 415 ezerről.  A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 3,010 millió 2012. október végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 59,3 százalékot jelent. Második helyen az Invitel áll 13 százalékkal, ezután a UPC 12,6 százalékkal, majd a Digi 8,8 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik.

Októberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,68 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 62,27 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 322 millió, IP-alapon pedig 117 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 148,9 perc volt.

A 2012. októberi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. Október óta összesen 666 ezer számot hordoztak.

Forrás: NMHH (sajtóközlemény)