NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. november 14.

NMHH - Vezetékes internet-előfizetések száma 2,1 millió, 2012. november

A vizsgált hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma csökkent, értéke 774 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetései szeptemberben 864 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 306 ezer előfizetés volt a hónap végén. Így összességében 2012 szeptemberében az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,142 millió volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 34,8 százalék, második a UPC, piaci részesedése 21,8 százalék, a harmadik a sorban a Digi 13,5 százalékos részesedéssel. Ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 11,8 százalékot tesz ki, majd az Invitel következik 9,7 százalékkal.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 1,965 millió (az előző hónapban 1,979 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 567 ezer (az előző hónapban 557 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 415 ezerre nőtt az előző havi 407 ezerről.  A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 3,007 millió 2012. szeptember végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 59,5 százalékot jelent. Második helyen az Invitel áll 13,1 százalékkal, ezután a UPC 12,4 százalékkal, majd a Digi 8,8 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik.

Szeptemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,66 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 62,11 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 303 millió, IP-alapon pedig 111 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 140,5 perc volt.

A 2012. szeptemberi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. Szeptember óta összesen 661 ezer számot hordoztak.
Forrás: NMHH (sajtóközlemény)