NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. január 2.

KSH - Az IKT-eszközök és használatuk a háztartásokban 2011


2011-re már majdnem mindegyik háztartás rendelkezett mobiltelefonnal. Hazánkban száz lakosra 117 mobiltelefon-előfizetés jutott 2011 végén, amiben jelentős szerepe van az céges üzleti telefonoknak. Ezzel szemben a vezetékes telefonnal ellátott háztartások aránya tovább csökkent: a 2007. évi 63%-kal szemben 2011-ben 53% volt. 

A háztartások csaknem  70%-ában van valamilyen számítógép (asztali, hordozható vagy kézi). A legelterjedtebb az asztali számítógép, ami a háztartások mintegy 60%-ában megtalálható. A hordozható számítógép egyre népszerűbbé vált: 2007. évi 11%-kal szemben 2011-ben a háztartások 31%-a rendelkezett ezzel az eszközzel.

2011-ben száz háztartásból 65-nek volt internet-hozzáférése, arányuk az utóbbi négy év alatt mintegy 27 százalékponttal nőtt. Az internetkapcsolat típusát tekintve a háztartások esetében a széles sávú dominál, az internetes háztartások 93%-a ilyen módon kapcsolódott a világhálóra.

2011-ben a számítógép-használók csaknem 94%-a volt tényleges – a felmérést megelőző három hónapon belül – használó. A számítógép-használatban határozott különbségek vannak az egyes korosztályok között: az aktív periódus végéhez közeledőknél feleakkora a használati arány, mint a fiatalabb korosztályok esetében. A 16–74 éves korú lakosság csaknem 94%-a használ mobiltelefont. A fiatal és középkorú lakosság körében csak elvétve fordul elő a mobiltelefon hiánya, viszont a 65–74 éves korcsoportban relatív tartózkodás figyelhető meg ettől az eszköztől.

2011-ben a lakosság 72%-a használt már életében internetet, ami 18 százalékpontos emelkedést jelent 2007-hez képest. A tényleges internetezők aránya jellemző módon a 16–24 éves korúak körében a legnagyobb. A mobileszközök (mobiltelefon, hordozható számítógép stb.) használata is egyre elterjedtebb. 2011-ben már a tényleges internetezők 15%-a használt otthonától, munkahelyétől távol internetezésre mobiltelefont vagy okostelefont, míg 21% hordozható számítógépet.

A tényleges internetezők csaknem 98%-a rendszeres használó (aki legalább heti gyakorisággal internetezik), közülük 82% naponta kapcsolódott az internetre. Jellemző, hogy aki megismerte az internet előnyeit, az legalább hetente látogatja a honlapokat. A rendszeresen internetezők aránya valamennyi korcsoport esetében 95% vagy afeletti, a 16–24 éveseknél csaknem 100% volt.

A hivatalos számítógépes képzést soha igénybe nem vevő számítógép-használók aránya csaknem 36%. A számítógépet valaha már használók – akik a felmérést megelőző három évben nem vettek részt legalább 3 órás hivatalos képzésen – 90%-a úgy nyilatkozott, hogy nincs szükségük ilyen jellegű oktatásra.

A válaszadók 61%-a elegendőnek ítélte számítógépes és internetes ismereteit új munkahely kereséséhez, 60%-a biztos abban, hogy meg tudja védeni számítógépét a vírusoktól és egyéb internetes támadásoktól, 66%-a pedig úgy érezte, hogy személyes adatait a számítógépen megfelelő biztonsággal tudja kezelni.

Az IKT-eszközök elterjedtségi mutatója  a jövedelmi viszonyok javulásával egyre magasabb. A televíziós készüléket leszámítva a többi IKT-eszköz esetében jelentős különbségek vannak az egyes jövedelmi kategóriák között.

Emellett az egyén lakókörnyezetének gazdasági helyzete, a munkalehetőségek, a kulturális közeg, a családi körülmények is befolyásolja az IKT-eszközök  iránti igényt, valamint azok használatának
alakulását. Jelentős szerepe van az életkornak, az  iskolai végzettségnek, a gazdasági aktivitásnak és a végzett munka jellegének is.

A háztartások IKT-eszközök ellátottságát, valamint azok használatát régiós szinten számottevően befolyásolja az adott földrajzi terület gazdasági fejlettsége. A régiók közül a legtöbb ellátottsági és eszközhasználati mutatóban kiemelkedik Közép-Magyarország.
Forrás: KSH (kiadvány)