NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. január 31.

NMHH - Szélessávú vezetékes internet előfizetések száma 2,2 millió, 2013. január

2013. januárra akár a 30 százalékot is elérheti az összes vezetékes szélessávú internet-előfizetések között azoknak a száma, ahol a hálózat és a modem képes valóban nagy, legalább 30 megabit per másodperces sebességre. Fontos megjegyezni azonban, hogy a tényleges nagysebességű előfizetések száma ennél jóval kevesebb, hiszen ezt a lehetőséget nem mindenki használja ki, aki megtehetné.

A vizsgált hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma nem változott, értéke 770 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetései decemberben 879 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 319 ezer előfizetés volt a hónap végén. Így összességében 2012 decemberében az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,170 millió volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 34,9 százalék, második a UPC, piaci részesedése 21,9 százalék, a harmadik a sorban a Digi 13,6 százalékos részesedéssel. Ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 11,7 százalékot tesz ki, majd az Invitel következik 9,7 százalékkal.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 1,920 millió (az előző hónapban 1,932 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 600 ezer (az előző hónapban 589 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 441 ezerre nőtt az előző havi 434 ezerről.  A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 3,021 millió 2012. december végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 58,9 százalékot jelent. Második helyen az Invitel áll 13 százalékkal, ezután a UPC 12,9 százalékkal, majd a Digi 8,9 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik.

Decemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,79 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 62,71 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 324 millió, IP-alapon pedig 130 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 153,4 perc volt.

A 2012. decemberi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. December óta összesen 669 ezer számot hordoztak.

Forrás: NMHH