NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. április 5.

Kürt Zrt. - Hol veszik el a legtöbb adat Magyarországon?, 2013. március


Egyre több adatvesztés történik. Az elhúzódó gazdasági válság az informatikai eszközparkok állapotán is érezteti hatását. Öreg gépek és agyonhasznált merevlemezek jellemzik a mai magyar informatikát. 

Az üzemeltetési költségek csökkentésének is egyenes következménye az adatvesztés. 

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akiknek adat-visszaállításra van szükségük. Sokan pályáznak pénzükre. Az adatmentési szolgáltatások piacán egyre nagyobb számban vannak jelen szakértelmet nélkülöző "adatmentők", akik csak növelik a veszteségeket, az ő adat-helyreállítási kísérleteik eredménytelenséghez és további károk okozásához vezetnek. A cégek és magánszemélyek minőségi megoldások iránti igénye és árérzékenysége folyamatosan növekszik. Az adatvesztés bekövetkeztekor jó okkal várnak el gyors megoldást, így egy adatmentéssel foglalkozó komoly szolgáltatónak nem csak precíznek, megbízhatónak kell lennie, de egyre gyorsabbnak és elérhetőbbnek is.

Kik a veszélyeztetettek?

Megbízható statisztikai adatok szerint a gazdaságilag fejlettebb régiókban jelentősen megugrik az adatvesztések száma. Így van ez Budapesten és Pest megyében is. Új informatikai beruházásokkal és az alkalmazottak tudásának fejlesztésével az adatvesztések kockázata csökkenthető lenne, de válságban a költségvetésekben nincs ilyen kiadási tétel. Azt könnyű belátni, hogy minél régebbi egy rendszer, annál nagyobb az adatvesztés bekövetkezésének esélye.

A fejlettebb gazdasághoz természetesen egyre értékesebb adatok kapcsolhatók. A gazdaságilag erősebb megyékben - Budapesten pedig kerületekben - kiugróan magas az értékes adatok elvesztését elszenvedő cégek, szervezetek aránya. Az adatvesztések bekövetkezése legalább annyira kapcsolódik emberi hibákhoz, mulasztásokhoz, mint a gépek meghibásodásához. A bonyolultabb adattároló rendszerek üzemeltetése megfelelő szakértelem vagy erőforrás hiányában szinte lehetetlen, ráadásul a jellemzően túlterhelt alkalmazottak is gyakrabban hibáznak.


Forrás: Kürt (sajtóközlemény)