NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. április 30.

NMHH - Az FTTx (optikai) internet-előfizetések száma 331 ezer, 2013. április


A vizsgált hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma csökkent, értéke 768 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetései márciusban 896 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 331 ezer előfizetés volt a hónap végén. 2013 márciusában az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,199 millió volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,1 százalék, második a UPC, piaci részesedése 21,9 százalék, a harmadik a sorban a Digi 13,7 százalékos részesedéssel. Ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 11,5 százalékot tesz ki, majd az Invitel következik 9,7 százalékkal.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 1,873 millió (az előző hónapban 1,887 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 628 ezer (az előző hónapban 620 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 466 ezerre nőtt az előző havi 460 ezerről.  A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 3,028 millió 2013. március végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 58,3 százalékot jelent. Második helyen UPC áll 13,3 százalékkal, harmadik az Invitel 13,0 százalékkal, majd a Digi 9,1 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik.

Márciusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,96 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 62,04 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 333 millió, IP-alapon pedig 146 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 161,3 perc volt.

A 2013. márciusi adatok szerint az előfizetők a szolgáltató váltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. március óta összesen 677 ezer számot hordoztak.

Forrás: NMHH