NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. április 11.

B&C - Profitált az európai média a digitális átállásból, 2013. március

Hasznára vált az európai médiaiparnak a digitalizálás - állapítja meg a Booz and Company piackutató cég által a Google megbízásából készített, A Kreatív Európa Digitális Jövője címet viselő, Londonban bemutatott tanulmány.

A mélyreható struktúraváltással együtt járó átalakulás révén a könyvkiadás, a sajtó, a film- és televíziós, a videojáték- és a zeneipari ágazatok értékesítési árbevétele 2001 óta évi két százalék körüli növekedéssel 2011-re 200 milliárd euróra emelkedett. A digitális média értékesítési árbevétele viszont ezalatt évi 11 százalékkal 50 milliárd euróra nőtt.

Elsősorban az internet használata emelte meg az európai lakosság médiatartalom-fogyasztását. Európában átlagosan napi négy órát fordítanak az emberek médiatartalom-fogyasztásra. Ebből két óra jut a televízióra, 40 perc napilapokra és magazinokra. Az internet használata hét év alatt több mint duplájára, napi 1 óra 20 percre emelkedett. 

Az eltelt idő alatt javult a digitális tartalom üzleti hasznosításának mértéke is. Az európai internetfelhasználók átlagosan óránként négy eurócentet fordítanak online médiatartalom fogyasztására, ami 140 százalékos növekedés 2003-hoz képest. Film- és tévétartalomért óránként átlagosan 17 eurócentet, nyomtatott sajtótermékekért pedig 23 eurócentet adnak ki a fogyasztók. 

A kreatív tartalmakat előállítók is profitáltak a digitalizálásból, mégpedig az értékesítési csatornák gyarapodásának és a közönségük felé megnyitott új kommunikációs csatornáknak köszönhetően. A zeneiparban az elmúlt tíz évben előállított abszolút érték nagyjából szinten maradt, de az alkotók a CD-eladások után kapott 32 százalék helyett a zeneszám letöltések után már 66 százalékkal részesednek a bevételből - írja a Booz and Company tanulmánya. 

"A fogyasztók és a kreatív alkotók lettek a digitális átállás nagy nyertesei" - mondta Hannes Gmelin, a Booz and Company digitálismédia-szakértője. "De ez a lehetőség a kreatív vállalatok előtt is nyitva áll, amennyiben fogyasztói érdeklődésre számot tartó tartalmat tudnak előállítani és két növekedési területre összpontosítanak, a digitalizálásra és a fizetős tartalomszolgáltatásra" - tette hozzá.

Forrás:B and C (sajtóközlemény)