NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. április 2.

rEVOLUTION - Alaptalan félelmek és tévhitek nehezítik az e-számla terjedését, 2013. március


A legtöbben a vevők alacsony befogadási hajlandósága, a magas költségek, vagy a számlázás bonyolultsága miatt maradnak távol az e-számlázástól

A legtöbben a vevők alacsony befogadási hajlandósága, a magas költségek, vagy a számlázás bonyolultsága miatt maradnak távol az e-számlázástól - derül ki a rEVOLUTION Software mikro- és kisvállalati körben végzett felméréséből. Az elektronikus számlát kiállítók pedig inkább a fizetés meggyorsítására, mintsem a papír alapú számlák kiváltására használják az eszközt.

Bár az e-számlázás uniós liberalizációja, és az ÁFA jogszabályok módosítása az elektronikus számlázás elterjedését vetítik elő az elkövetkező évekre, az e-számlázástól még mindig sokan idegenkednek. Legalábbis ez derül ki a rEVOLUTION Software mikro- és kisvállalati körben végzett, 500 válaszadót meghaladó felméréséből. A Billentis független nemzetközi e-számlázási tanácsadó és piacelemző cég felmérése szerint hazánkban az e-számla forgalom nem éri el a teljes számlaforgalom 15 százalékát, a Számlaközpont Zrt. adatai alapján a pontos szám mindössze 2-3 százalék.

A rEVOLUTION felmérése alapján az elektronikus számlát kiállítók 2/3-a bocsát ki hitelesített e-számlát. A nem hitelesített számlát kiállítók 60 százaléka azért elégszik meg a sima PDF-es számlával, mert vevői ezt is befogadják. 42 százalék pedig csupán a fizetés meggyorsítására használja az elektronikus számlát, ugyanis mellette elpostázza a papír alapú számlát is. "Az elektronikus számla az elektronikus úton kiállított, hitelesített számla. A PDF-ben kiállított, és elektronikus úton (is) átküldött számla valójában nem e-számla, hiszen az a későbbiekben ugyanúgy megjelenik papír alapon is. Így pedig nem teljesíti az e-számlázás egyik alapvető célját, a költségcsökkentést. Az elektronikus számlázásra való áttérés akár 75-80 százalékos költségmegtakarítást is eredményezhet a papíralapú számlázáshoz képest, hiszen a kiállító nemcsak a papír és nyomtatási költséget spórolja meg, de a postaköltséget is" - mondja Dr. Ransburg Beatrix, a rEVOLUTION kisvállalati üzletágvezetője.

Az e-számlától való távolmaradást a leggyakrabban azzal indokolták a kérdőív kitöltők, hogy vevőik nem fogadják be azt, míg a második leggyakoribb indok az volt, hogy kevés számlát állítanak ki, ezért nem érzik az e-számla szükségességét. Ezt követte az elektronikus számlázás bonyolultsága, valamint annak magas költségei. Többen hivatkoztak még a saját informatikai hálózatuk fejletlenségére, az archiválás biztonsági kérdéseire, illetve arra a tényre, hogy szerintük a könyvelők nincsenek megfelelően felkészülve az elektronikus számlák kezelésére.

"Sok válaszadó azzal indokolta az e-számlázástól való tartózkodását, hogy vevői anélkül is pontosan fizetnek. Ez mutatja, hogy a legtöbben még mindig nincsenek teljesen tisztában az e-számlázás lényegével, és csupán annak fizetést meggyorsító funkcióját látják" - magyarázza Ransburg Beatrix. "Hiába kedvez a jogszabályi környezet az elektronikus számlázás terjedésének, ahhoz, hogy ez a számlázási forma valóban népszerűvé váljon, fontos, hogy ezeket a tévhiteket el tudjuk oszlatni, a szolgáltatók pedig olyan rendszert és infrastruktúrát építsenek ki, amely megoldást jelent az összes bizonytalansági tényezőre."

Annak érdekében, hogy ügyfelei számára az e-számlázással kapcsolatos szolgáltatások minél teljesebb körét nyújtsa, a rEVOLUTION Software 2013 márciusától a Számlaközpont Zrt-vel kötött megállapodást. Így a rEVOL Express számlázó program e-számla modulját igénybevevők mostantól speciálisan kedvező kondíciók mellett használhatják a Számlaközpont Zrt. hazai piacon egyedülálló számlázási megoldásait. "A Számlaközpont Zrt-vel való együttműködés révén olyan megoldást kínálunk ügyfeleinknek, amely amellett, hogy megteremti számukra az elektronikus számlakiállítás lehetőségét, leegyszerűsíti az ezzel járó feladataikat, és megnyugtató megoldást kínál az e-számlázással kapcsolatos félelmeikre is" - mondja Ransburg Beatrix. "A szolgáltató végzi a számla hitelesítését, így a kibocsátó félnek nincs szüksége semmiféle egyedi fejlesztésre vagy tanúsítvány megvásárlására. Szintén a szolgáltató gondoskodik az elektronikus számlák törvényben előírt T+8 évig történő megőrzéséről. Leegyszerűsíti a befogadó féllel való együttműködést, ugyanis nincs szükség külön megállapodásra, elég, ha a befogadó letölti az e-számlát a megadott linkről, ezzel automatikusan beleegyezik a számla befogadásába. A szolgáltató emellett vállalja a számla státuszfigyelését és ellátja a számlakezelési funkciókat - mint amilyenek például az automatikus számlaemlékeztető vagy az automatikus fizetési felszólítás."

A rEVOLUTION saját kimutatása azt is megcáfolja, hogy e-számlázás költségei magasak lennének. A nyomtatási, postázási és tárolási költségeket is beleszámítva ugyanis egyértelműen az e-számla az olcsóbb. A cég számításai szerint havi 20 számla kiállítása esetén 6.100 Ft/hó, 70 számla esetén azonban már 21.700 Ft/hó megtakarítást is jelenthet az elektronikus számlázásra való áttérés.


Forrás: rEVOLUTION (sajtóközlemény)