NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. május 21.

DKT - A Gemius-Ipsos konzorciumot választotta a dkt13 projekt


Az IAB Hungary és a MAKSZ közös Döntőbizottsága a Gemius - Ipsos konzorciumot jelölte meg a DKT13 projekt nyerteseként, és ennek következtében ezzel a konzorciummal kezdi meg a digitális közönségmérés-szolgáltatásról a tárgyalásokat.

A MAKSZ és az IAB Hungary által szervezett, Máth András (Ringier és IAB kutatói munkacsoport vezető) vezetésével megvalósított Digitális Közönségmérési Tender 2013 (DKT13) projekt eredményesen lezárult.

A Döntőbizottság a mai napon egyhangúan a Gemius-Ipsos konzorciumot jelölte meg a DKT13 nyertesének, ezért vele kezdi meg a 2013 és 2017 közötti szerződés részleteinek tárgyalását. A szolgáltatást a későbbiekben megrendelő konzorcium megalakításához vezető tárgyalásokat a következő hónapokban folytatják le a médiatulajdonosok és ügynökségek. Az iparági konzorciumhoz eddig több mint 25 vállalkozás csatlakozott, az IAB-MAKSZ várja további tagok jelentkezését.

A kutatási tender 2011 őszén készült el több mint 10 vállalat szakértőinek együttműködésével. A pályázati anyagot a Döntőbizottság 2011. december 5-én tette elérhetővé a kutatók számára. A pályázati anyagot 7 kutatóintézet vette fel, és végül 3 konzorciumi ajánlat érkezett a február 13-ai határidőre. Az alapos, minden részletre kiterjedő ajánlatok értékelésével megbízott Szakértői Bizottság javaslata alapján a Döntőbizottság február végén az Gemius-Ipsos és a GfK-Medián konzorciumokat hívta meg a második ajánlati körbe, ahol személyes prezentációkon mutathatták be az ajánlatukat március 6-án. A személyes találkozón feltett szakmai és üzleti kérdéseket március végén írásban válaszolták meg a kutatók, aminek eredményeképp a Döntőbizottság április elejére egy harmadik ajánlati körre kérte fel a kutatókat.

A folyamatban a Döntőbizottság és kutatók közösen arra törekedtek, hogy a szolgáltatási portfólió és a vállalási árak minden potenciális megrendelői csoportnak elérhetőek legyenek, éppen ezért még április végén is tartottak a tárgyalások. Az utolsó (ötödik) ajánlati szakasz ért véget 2012. május 14-én, aminek eredménye a mostani döntés.

A 2013 januárjától induló kutatás egyszerre szolgálja ki valamennyi digitális médium mérési szükségleteit, így egy forrásból lehet majd megismerni a hazai és külföldi oldalak webes, mobilos és videós forgalmát és az egyes oldalak közönség-összetételét. A kutatás eredményeitől azt várják a megrendelők, hogy az interaktív hirdetési piactér sokrétű, stabil, folyamatosan elérhető, megbízható adatokhoz jut a következő 5 évben.

A Döntőbizottság tagjaként dolgozott: Barnóth Zoltán (MEC Interaction), Dely Tamás (HVG), Domokos Szilárd (Sanoma), Erős Attila (Fastbridge), Kovács Nándor (Kirowski Isobar), Novák Péter (IAB-Origo), Steff József (Sanoma), Szabó Ákos (Adaptive Media), Szabó Erik (Carnation), Ziegler Gábor (CEMP).
A Szakértői Bizottság tagjai voltak: Darvas Péter (Origo), Földi Kata (Axel Springer), Jobbágy Tamás (MEC Interaction), László Katalin (R-Time), Mechler János (Aegis), Nagy Tamás (Omnicom Media Group), Sasvári Gabriella (Sanoma), Somogyi Péter (EvoMedia).

Az IAB Hungary és a MAKSZ ezúton is köszönetét fejezi ki valamennyi résztvevőnek és az őket delegáló cégeknek a több mint féléves időszakban nyújtott elkötelezett és alapos munkáért.


Forrás: DKT