NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. május 28.

EU - A 9 éveseknek csak a negyede jár digitálisan jól felszerelt iskolákba, 2013. május

IKT-felmérés az európai iskolákban: sok gyerek nem kapja meg, amire szüksége van, a tanárok több képzést és támogatást szeretnének.

Az európai tanulók és tanárok szívesen térnek az IKT-használat útjára, 2006 óta megduplázódott a számítógépek száma az oktatásban, az iskolák „be vannak hálózva”, de az informatikai eszközök használata és a digitális kompetencia terén nagy egyenlőtlenségek tapasztalhatók.” – olvasható az Európai Bizottságnak a felmérésről április 19-én kiadott közleményében. Ez a kutatás ESSIE elnevezéssel folyt 2011 őszén 27 országban, közöttük Magyarországon is. Négy európai országban nem érte el a válaszadói hajlandóság a relevanciaszintet (Németország, Hollandia, Izland és az Egyesült Királyság), de így is több mint 190 ezer kérdőív alapján születtek meg a kutatási eredmények.

A kutatást az Európai Iskolahálózat és egy belga egyetem (University of Liège) végezte. Ez volt a harmadik európai szintű felmérés ebben a témában. Az előző 2005-ben folyt, de az főként az infrastruktúrával foglalkozott és csak a pedagógusokat szólította meg. A 2011-es kutatás a használatra és a kompetenciákra fókuszált, és a 4., 8., valamint a 11. évfolyamos tanulók, tanáraik és az igazgatók válaszait vette alapul. Sajnálatosan hosszú időt vett igénybe a hatalmas adatmennyiség feldolgozása, és arra is hónapokat kellett várni, amíg az Európai Bizottság jóváhagyta a kutatási jelentést. Ezért van az, hogy bár az adatok már majdnem egy éve rendelkezésre állnak, az eredményeket csak most publikálhatjuk.

A kutatás legfontosabb európai tanulságai 
 • A 9 évesek negyede jár digitálisan jól felszerelt iskolába, ahol a felszerelés korszerű, van szélessávú internet (10 MB/sec fölött), van honlap, a tanulók és tanárok rendelkeznek e-mail címmel, van belső hálózat és virtuális tanulási környezet. 
 • A 16 évesek felére igaz a fent jellemzett helyzet.
 • A középiskolások (12 év felettiek) 20%-a soha vagy majdnem soha nem használ számítógépet a tanítási órán.
 • Gyakrabban használnak a tanulók informatikai eszközöket azokban az intézményekben, ahol van valamilyen írott rendelkezés vagy megegyezés az IKT-használatra vonatkozóan.
 • Jelentős különbség tapasztalható az országok között. A skandináv és az északi országok felszereltsége a legjobb (Svédország, Finnország, Dánia), míg leginkább Lengyelországban, Romániában, Olaszországban, Görögországban, Magyarországon és Szlovákiában hiányoznak a megfelelő eszközök.
 • A korszerű eszközök hiánya nem jár az eszközök használata iránti érdektelenséggel: néhány olyan ország is jó eredményt mutat a használat terén, ahol az infrastruktúra gyenge, pl. Bulgária, Szlovákia, Ciprus és Magyarország. 
 • A laptopok, tabletek, netbookok sok iskolában átvették az asztali számítógépek helyét.
 • Nagyon fontos, hogy a tanulók otthon és az iskolában is hozzáférjenek az informatikai eszközökhöz.
 • A legtöbb tanár úgy gondolja, hogy radikális oktatáspolitikai váltásra van szükség ezen a téren.
 • A tanárok általában pozitívan állnak a tanulási célú eszközhasználathoz, és magabiztosnak vallják magukat. Ez a magabiztosság a digitális kompetenciafejlesztés kulcsa, a képzett és magabiztos tanárok fontosabbak, mint az, hogy a legmodernebb eszközök álljanak rendelkezésre. 
 • Az informatikai témájú tanár-továbbképzés általában nem kötelező, a tanárok jellemzően szabadidejükben, egyénileg szerzik meg a szükséges kompetenciákat.
 • A tanárok gyakrabban használnak számítógépet a felkészülés során, mint az órákon.
A kutatás által megfogalmazott ajánlások
 • Összetettebben kell kezelni a digitális kompetenciák fejlesztését: nem csak az infrastruktúrába kell invesztálni, hanem a tanár-továbbképzésbe is. Jutalmazni kell azokat a tanárokat, akik informatikai eszközöket használnak az osztályban. Ahol nincs, ott létre kell hozni az IKT-koordinátorpozíciót. 
 • Európai szinten az Európai Bizottságnak hozzá kell járulnia, hogy csökkenjen az országok közötti különbség, új, a digitális technológiát alkalmazó tanítási módszereket kell támogatnia, segítenie kell a tanárok számára rendelkezésre álló jó minőségű digitális tananyagok mennyiségének növelésében, valamint rendszeresen monitoroznia kell a digitális technológia alkalmazásának helyzetét és a tanulók digitális kompetenciáinak fejlődését. 
Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke szerint „Mindenkinek rendelkeznie kell digitális kompetenciákkal, és az ezzel kapcsolatos képzésnek elérhetőnek kell lennie minden tanuló és tanár számára. Azt akarjuk, hogy a tanulók egészen korán kezdjék az informatikai eszközökkel való ismerkedést az iskolában, ehhez pedig olyan magabiztos tanárokra van szükség, akik meg tudják osztani a tudásukat.”

Androulla Vassiliou, az oktatás, kultúra, a többnyelvűség és az ifjúság európai biztosa azt mondta, hogy „többet kell áldoznunk az iskolák informatikai fejlesztésére és az eszközök használatára. Európa csak akkor lesz képes a fejlődésre és a fenntartható növekedésre, ha olyan informatikusokat bocsát ki és olyan munkaerőt képez, akik képesek hozzájárulni az innovációhoz és a vállalkozásfejlesztéshez.

Marc Durando, az Európai Iskolahálózat ügyvezető igazgatója szerint: “Az oktatáspolitikusoknak és az iskolaigazgatóknak olyan intézkedéseket kell foganatosítaniuk intézményi szinten, amelyek támogatják a tanórai IKT-használatot, és az erre való képességet új képzési formákkal fejlesztik, például online közösségek és blended learning formájában.

Forrás: OFI