NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. május 8.

EU - Internetes műsorszórás – nyilvános konzultáció, 2013. április

Egyre többen vannak, akik a tévéműsorokat internetes kapcsolattal rendelkező televíziókészüléken, asztali vagy hordozható számítógépen, táblagépen, okostelefonon vagy játékkonzolon nézik meg. Így kedvenc műsoraikat és filmjeiket ott és akkor tekinthetik meg, ahol és amikor akarják.

De a hagyományos műsorszolgáltatók szerint az internetes műsorszórás szereplői tisztességtelen versenyelőnyt élveznek, mert más működési és felügyeleti szabályok vonatkoznak rájuk.

A Bizottság tudatában van annak, hogy ez problémát jelent. Úgy látja, hogy közös uniós közelítésmódra van szükség, mely biztosítaná az egyenlő versenyfeltételeket, valamint azt, hogy hogy a fogyasztók tisztességes árakon magasabb színvonalú szolgáltatásokban részesüljenek, és a programok nagyobb választéka legyen elérhető számukra.

A Bizottság, mielőtt javaslatot dolgoz ki, nyilvános konzultációt indít az „Előkészületek az audiovizuális világ teljes konvergenciájára: növekedés, alkotómunka és értékek” című vitairatában (zöld könyvben) feltett kérdésekről. Az érdekelt szervezetek és az európai polgárok 2013. augusztus végéig fejthetik ki véleményüket, egyebek mellett az alábbi elképzelésekkel kapcsolatban:
  • olyan feltételek kialakítása, amelyek lehetővé teszik az uniós műsorszolgáltatóknak, hogy felvegyék a versenyt a nemzetközi (különösen az amerikai) konkurenciával,
  • az európai értékek és alapelvek érvényesítése (médiaszabadság, a gyermekek védelme, a fogyatékos személyek hozzáférésének biztosítása stb.),
  • egységes szabványok kidolgozása, hogy a felhasználók számára az EU-ban mindenütt elérhetők legyenek a digitális műsorok és az audiovizuális tartalmak,
  • a filmek, TV-műsorok és egyéb audiovizuális tartalmak anyagi támogatása,
  • olyan közös szabályok kialakítása, amelyek elősegítik a műsorszóró ágazat nyitottságát és sokszínűségét.
Az internetes műsorszórásra történő átállás már több tagállamban és az Európai Parlamentben is előrehaladott vita tárgya.

Félő, hogy az egymással párhuzamos viták eredményeképpen eltérő szabályok kerülnek bevezetésre az EU országaiban, ami visszafogná a piac növekedését, és veszélyeztetné annak a célkitűzésnek a megvalósulását, hogy ezek a szolgáltatások a lehető legkönnyebben hozzáférhetők legyenek a fogyasztók számára.

Ezért lenne fontos minél hamarabb közös uniós keretet szabni ezen a területen. A Bizottság még nem határozta meg a cselekvés konkrét irányát: mielőtt javaslatot dolgoz ki, minden lehetőséget mérlegelni fog. Az egyik ilyen lehetőség az audiovizuális szolgáltatásokra vonatkozó uniós jogszabályok naprakésszé tétele.

A Bizottság nemrégiben két másik, e témához kapcsolódó nyilvános konzultációt is meghirdetett, egyet a média szabadságáról és pluralizmusáról , egyet pedig az audiovizuális médiát felügyelő hatóságok függetlenségéről . Ez a két konzultáció 2013. június 14-ig tart.

Forrás: Európai Bizottság