NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. május 2.

EU - Internetezés a tévén, tévénézés az interneten, 2013. április

A Bizottság nyilvános konzultációt indít az audiovizuális világ egyre gyorsuló összeolvadásával kapcsolatban 

Napjainkban már európaiak milliói számára természetes az, hogy ha lemaradnak kedvenc televíziós sorozatuk egyik epizódjáról, munkába menet az okostelefonjukon is meg tudják nézni, hogy az internetes tartalmak a nappalijukban, a tévéképernyőn is elérhetők, vagy hogy saját készítésű tartalmakat oszthatnak meg az interneten.Jelenleg több mint 40,4 millió internethez csatlakoztatott televízió van Európában, 2016-ra pedig várhatóan már a háztartások nagy része rendelkezni fog ilyen készülékkel. 

Ezeknek az összefoglaló néven konvergenciának is nevezett változásoknak köszönhetően egyre inkább elmosódnak a fogyasztók, a médiaszolgáltatók és az internet közötti hagyományos határok.A Bizottság ezért arra keresi a választ, hogy milyen hatása lehet a technológiák és tartalmak egybeolvadásának az európai gazdasági növekedés, az innováció, a kulturális sokszínűség és a fogyasztók (különösen a védelemre szoruló csoportok, például a gyermekek) szempontjából.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott:„A kreatív és digitális világban az internethez csatlakoztatott televíziók jelentik a következő fontos mérföldkövet.Az ágazatok összeolvadása révén az emberek szélesebb tartalomkínálatból válogathatnak majd – emellett azonban zavarok és nehézségek is jelentkezhetnek.Ahhoz, hogy a változásokat helyesen tudjuk kezelni, közös, egész Európára kiterjedő vitát kell folytatnunk.Ily módon hozzájárulhatunk a vállalkozások gyarapodásához, a kreativitás ösztönzéséhez és az európai értékek megőrzéséhez.”

A Bizottság a ma elfogadott zöld könyvben felkéri az érdekelt feleket és a szélesebb nyilvánosságot, hogy 2013 augusztusáig osszák meg véleményüket az alábbi témákról:

Játékszabályok.Olyan feltételek kialakítása, amelyek lehetővé teszik a dinamikusan fejlődő európai vállalkozások számára, hogy felvegyék a versenyt a nemzetközi (különösen az amerikai) konkurenciával – ehhez figyelembe kell venni azt is, hogy a versenytársakra gyakran eltérő szabályozás vonatkozik.

Az európai értékek (köztük a médiaszabadság) és a felhasználók érdekeinek védelme (többek között a gyermekek védelme, illetve a hozzáférés biztosítása a fogyatékos személyek számára).A kérdés az, hogy nagyobb védelmet várnak-e el az emberek a televíziós műsoroknál, mint az internetes tartalmak esetében, és ha igen, hol húzzuk meg a határvonalat?

Egységes piac és egységes szabványok. Egyes készülékek láthatóan eltérő funkciókkal rendelkeznek a különböző tagállamokban. Hogyan lehetne elősegíteni a megfelelő technológiai környezet kialakítását?

Finanszírozás.Milyen hatással lesz az összeolvadás és a változóban lévő fogyasztói magatartás a filmek, a televíziós show-műsorok és az egyéb tartalmak finanszírozására?Hogyan járulnak hozzá a finanszírozáshoz az új értéklánc különböző szereplői?

Nyitottság és sokszínűség a médiában.Szükség van-e beavatkozásra a szűrési módszereknél, például a keresőmotorok esetében?Befolyásolja-e a kiemelt tartalmakkal – például a nagy nézettségű sporteseményekkel és a frissen bemutatott sikerfilmekkel – kapcsolatos jelenlegi nagykereskedelmi gyakorlat a piacra jutást és az üzleti tevékenység fenntarthatóságát?Eléggé nyitottak-e a platformok?

Ezekkel az egyre fontosabbá váló kérdésekkel már több uniós állam és az Európai Parlament is elkezdett foglalkozni.Arról azonban még nem alakult ki egyetértés, hogy mi lenne a megfelelő reakció.Vannak, akik a szabályok és az előírások azonnali módosítását javasolják, mások egyelőre fenntartanák a jelenlegi helyzetet, de az ön- és társszabályozás mellett is elhangzottak érvek.A zöld könyv nem tesz javaslatot semmilyen cselekvésre, a konzultáció eredményeitől függően viszont a Bizottság megvizsgálja majd a szabályozási és szakpolitikai lehetőségeket, beleértve az önszabályozást is.

Háttér

Az összeolvadás folyamata már évekkel ezelőtt elkezdődött, napjainkban pedig egyre nagyobb ütemben halad előre.Mindez többek között az alábbi új lehetőségeket kínálja:

A gyártók és a fejlesztők egy egyre növekvő piacon értékesíthetik innovatív, felhasználóbarát és hozzáférhető eszközeiket.

Az internetes hálózatok üzemeltetői nagyobb keresletre számíthatnak a sávszélesség tekintetében, ami ösztönözni fogja a nagysebességű hálózatokhoz kapcsolódó beruházásokat.

A tartalomfejlesztők új megoldásokkal kísérletezhetnek a tartalomgyártás és -kínálat vonatkozásában.

A hagyományos és az új műsorszolgáltatók tartalmakat és értéknövelt szolgáltatásokat kínálhatnak a fogyasztóknak.

Több platform áll majd a meglévő és az új műsorszolgáltatók rendelkezésére a műsorok terjesztése, fejlesztése és interaktívvá tétele érdekében.

A zöld könyv kiadásával elindított egyeztetés az európai jogszabályok közül elsősorban a audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvre lehet hatással (2010/13/EU ), melynek célja, hogy a sugárzott és a lekérhető audiovizuális média egyenlő feltételeinek biztosításával egységes piacot és jogbiztonságot teremtsen az európai televíziós és audiovizuális ágazat számára.Mivel az internetes szolgáltatásokkal való összeolvadás tovább folytatódik, a zöld könyv azt a kérdést is felteszi, hogy a jelenleg működő megközelítések mennyiben lesznek alkalmazhatóak a jövőben.

A fentiekhez kapcsolódik, hogy a Bizottság nemrégiben a média szabadságáról és pluralizmusáról, valamint az audiovizuális médiát felügyelő hatóságok függetlenségéről is nyilvános konzultációt indított (lásd:IP/13/267).

Forrás: Európai Bizottság