NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. május 16.

NMHH - Internetezés mindenhol csak 42 százaléknak fontos, 2013. március


Arra a kérdésre, hogy mennyire fontos a megkérdezetteknek az, hogy bárhol tudjanak internetezni 10,9 százalékos arányban válaszoltak úgy, hogy nagyon fontosnak tartják, illetve a válaszadók 21,4 százalékának inkább fontos ez. Kiderült, hogy az előzőekhez képest nagyobb arányban vannak azok, akik inkább nem vagy egyáltalán nem tartják fontosnak ezt a szempontot (összesen 64,2%). 

Ha azok körében vizsgáljuk meg a kérdést, akik valamilyen gyakorisággal szoktak internetezni, akkor is azt tapasztalhatjuk, hogy a többség számára nem fontos (58,3%), hogy bárhol rá tudjon csatlakozni a világhálóra.

A legmagasabb iskolai végzettség szerinti különbségeket vizsgálva megállapítható, hogy a magasabb iskolai végzettség felé haladva egyre nagyobb azok aránya, akik inkább vagy nagyon fontosnak vélik azt, hogy akárhol tudjanak internetet használni. A maximum nyolc általánost végzettek nagy része (54,3%) úgy látja, hogy egyáltalán nem fontos számára ez a lehetőség, míg csak 19,5 százalékuk véli úgy, hogy inkább vagy nagyon fontos. Ehhez képest a főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkezőknél már csak egyharmad (31%) azok aránya, akik egyáltalán nem tartják fontosnak a bárhol létrehozható internetkapcsolatot, és összesen 42,1 százalékuk tartja inkább vagy nagyon fontosnak.

Szignifikáns ennek a kérdésnek a nemmel való összefüggése, a férfiak inkább vélik úgy, hogy fontos (összesen 39,7%), hogy bárhol internethez juthassanak, mint a nők (összesen 28,3%).

Településtípus szerinti bontásban vizsgálva a válaszokat megfigyelhető, hogy elsősorban a budapestiek tartanak igényt a bárhol létrejövő internetkapcsolatra (összesen 48%), emellett meglepő módon inkább a községben vagy tanyán élők tartják inkább vagy nagyon fontosnak (összesen 32,6%) a városiakhoz képest.

Fordított arányú az összefüggés a bárhol történő internetezés fontossága és az életkor között. Minél idősebb valaki, annál kevésbé tartja fontosnak, hogy bárhol internet közelében legyen. A 18-29 évesek nagy része (összesen 62,9 %) találja fontosnak ezt a szempontot, míg a legidősebbeknek (60 év felettiek) kevesebb, mint egyötöde (összesen 16,7%).

A mobilinternetet használók és nem használók közötti különbségek jelentősek ebben a dimenzióban. A mobilinternetet használók csaknem 80 százaléka (összesen 78,1%) inkább vagy nagyon fontosnak ítéli az akárhol történő internetezésre való lehetőséget, ehhez képest jóval kisebb ez az arány azok körében, akik nem használnak mobilinternetet, csupán 17,3 százalékuk gondolja úgy, hogy inkább vagy nagyon fontos számára ez az opció.A felmérés 2013. január 25. és február 3. között készült, amelynek során 1019 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg a Strategopolis Kft. CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Forrás: NMHH