NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. május 13.

Strategopolis - A magyarok 50 százaléka naponta internetezik, 2013. május


Az internetezés gyakoriságát vizsgálva a lakosság fele (50,2%) naponta szokott internetezni, ezen belül a legnagyobb arányban (28,7%) azok szerepelnek, akik naponta három óránál kevesebbet használnak internetet, illetve több mint egyötöde (21,5%) a megkérdezetteknek naponta több mint három órát tölt internetezéssel. 

Hetente többször 14,1 százalékos arányban interneteznek a válaszadók, továbbá 7,2 százalék azok aránya, akik hetente csak egyszer interneteznek. Havi szinten a lakosság összesen 3,5 százaléka böngészi az internetet, ezen belül pedig havonta többször 1,7 százalék, havonta egyszer vagy ritkábban 1,8 százalék. A lakosság negyede azonban egyáltalán nem használ internetet. A választ nem adók aránya elenyésző volt, 0,1 százalék.

Munkahelyi státusz szerint vizsgálva a különbségeket azt láthatjuk, hogy a tanulók között jelentősen magasabb azok aránya, akik napi szinten interneteznek (összesen 84,2%), és nincs is köztük olyan, aki soha nem internetezne. Az aktívan dolgozók, a háztartásbeliek és a munkanélküliek vagy segélyből élők között nem figyelhetőek meg nagy különbségek e tekintetben. Azonban, nem meglepő módon, a nyugdíjasok körében erősen felülreprezentáltak az egyáltalán nem internetezők (60,1%), míg a naponta internetet használók aránya mindössze 22,6 százalék.

Kor szerint megállapítható, hogy a kor növekedésével egyre csökken a gyakrabban internetezők aránya. A 18-29 évesek 84,4 százaléka napi szinten használ internetet, míg a 60 év felettiek nagy része (58,7%) nem hogy napi szinten, de egyáltalán nem internetezik.

Nem szerint is megfigyelhetőek különbségek, a férfiak gyakrabban interneteznek, mint a nők.

Anyagi helyzet szerint vizsgálva az internetezési szokás gyakoriságát egyértelmű tendencia rajzolódik ki: az anyagilag jobb helyzetben levők sokkal gyakrabban (napi szinten 71,9 %) interneteznek, mint a kevésbé jó anyagi helyzetben élő válaszadók (a rossz anyagi helyzetűeknek naponta csak 39,9 százaléka internetezik).

A régiók szerinti bontásban vizsgálva megállapíthatjuk, hogy nincsenek nagy különbségek az internethasználat gyakoriságában, kivéve Közép–Magyarországot, ahol az összes régióhoz képest magasabb arányban szerepelnek azok, akik gyakrabban interneteznek, és jelentősen kisebb azok aránya (11,5%), akik soha nem interneteznek.

Érdekes megfigyelni, hogy a mobilinternettel rendelkezők gyakrabban interneteznek, mint a mobilinternettel nem rendelkező társaik. A mobilinternetezők 84,2 százaléka, a mobilinternetet nem használók 39,2 százaléka internetezik naponta.

Forrás: Strategopolis