NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. június 27.

Coface - Az elektronikus kereskedelem bővülését nem hátráltatja a válság, 2013. június

Az elektronikus kereskedelem bővülését nem hátráltatja a válság, ugyan a világméretű forgalomra még tavalyi adat nem áll rendelkezésre, tavalyelőtt 680 milliárd euróra rúgott a globális elektronikus kiskereskedelmi forgalom - derül ki a Coface egyik közelmúltban publikált elemzéséből.
A világ vezető hitelbiztosítójának MTI-hez eljuttatott elemzése szerint bár a globális kiskereskedelmi forgalomhoz képest marginális a neten elköltött összeg, a 680 milliárd euró szép summa, ez forintban – mostani árfolyamon – mintegy 200 ezer milliárd forintot jelentett, amibe a 2011-es magyar GDP hétszer "belefér".

A Coface elemzésében szereplő prognózis szerint ráadásul további jelentős bővülésre lehet számítani: 2020-ig a teljes kiskereskedelmi forgalom 15 százalékát adhatják a netboltok, szemben a mostani 8 százalékkal. Európa és Észak-Amerika most párhuzamosan szerepel, a 680 milliárd eurós összeg 35 százalékát Európa, Észak-Amerika pedig 33 százalékát mondhatja magáénak. 

Az elemzés összeveti Franciaország és az Egyesült Királyság helyzetét is kiskereskedelmi szektort tekintve.
A franciák esetében az élelmiszerek nélkül a kiskereskedelmi forgalom 479 milliárd euró volt, az angoloknál pedig 408 milliárd volt tavaly. A végeredményből azonban az is kiderül, hogy a britek jobban szeretnek költekezni az interneten: az Egyesült Királyágban 90 milliárd eurót tett ki az elektronikus forgalom, míg a franciák ennek csak a felét "hozták össze". 

Az elemzés másik része kockázat szerint osztályozza a gazdasági ágazatokat a különböző kontinenseken.
Európa rossz eredményt ért el: a recessziós környezet miatt nincs olyan ágazat, ahol mérsékelt lenne a kockázat. Az európai fémiparban a legkiábrándítóbb a helyzet, amelyet rendkívül rizikósnak mutat a térkép, de piros jelzést kapott az autóipar, a fa- és papíripar, az építőipar és az elektronikai ágazat, ami magas kockázatot jelent.

Észak-Amerika jobban áll, ott csak a fémipar kapott "piros lapot", a többiek közepes osztályzatot szereztek. Ázsia szerepelt a legjobban, ott négy szektorban (gyógyszeripar, kiskereskedelem, vegyipar, autóipar) is bátran lehet befektetni, mert ezek mérsékelt kockázattal működnek - derül ki a Coface elemzéséből.

Forrás: MTI