NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. június 3.

Morgan Stanley - Informatikusok a munkaerőpiacon, 2013. május


A Morgan Stanley IT Expert Survey többek között arra kereste a választ, hogy miként látják munkaerő-piaci helyzetüket, társadalmi megbecsültségüket a hazai informatikusok. 

A Morgan Stanley IT Expert Survey rámutat arra, hogy a informatikusok szerint szoros verseny jellemző munkaerő-piaci helyzetükre. Szinte minden megkérdezett egyetértett azzal, hogy folyamatosan fejleszteniük kell a tudásukat, ha versenyképesek akarnak maradni. Ugyancsak sokan vannak, akik beletörődtek, hogy informatikusként a munkaidejük gyakran a szabadidejük rovására hosszabb: 86 százaléknyian értettek egyet ezzel az állítással, közülük 49 százaléknyian határozottan. A 40 évesnél idősebb informatikusok a kutatás szerint jobban le vannak terhelve, hiszen ők nagyobb arányban számoltak be szabadidejük rovására végzett munkáról.

A Morgan Stanley IT Expert Survey-ben megkérdezett IT szakember 85 százaléka szerint a jó informatikus problémamegoldó, így a monoton munka helyett a folyamatos kihívásokat keresi. Nagyon kevesen voltak azonban, akik úgy gondolják, hogy informatikusként válogatósabbak lehetnek a munkaerő piacon, mint más diplomás munkakeresők. Mindössze az IT szakemberek egyharmada értett egyet az állítással, és csupán 5 százalékuk érezte határozottan így.

Az IT szakemberek a nehézségek ellenére elégedettnek tűnnek pályaválasztásukkal. Erre utal, hogy a megkérdezettek kétharmada ajánlaná egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak, hogy informatikus legyen. Mindössze minden tizedik informatikus beszélné le erről a pályáról az érdeklődőket. A pálya iránti lelkesedés a 40 évesnél idősebbek körében magasabb, mint a fiatalabb korcsoportokban.

Az informatikusok egynegyede úgy érzi foglalkozásának megítélése inkább pozitív. Legtöbben (a megkérdezettek fele) azok vannak, akik szerint az, hogy ők informatikusok, nem befolyásolja a megítélésüket egy társaságban. Mindössze 7 százaléknyian érzékelnek negatív megítélést, és a válaszadók valamivel kevesebb, mint egyötöde tapasztalt vagy tart elképzelhetőnek negatív és pozitív hozzáállást egyaránt. Érdekes, hogy a Morgan Stanley IT Expert Survey szerint az informatikus hölgynek lenni különleges státusz. A megkérdezett nők fele ugyanis kifejezetten pozitív hozzáállást tapasztal, amikor foglalkozása szóba kerül.


Forrás: Morgan Stanley