NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. június 3.

NMHH - Számhordozás 680 ezer 10 év alatt, 2013. május

A vizsgált hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma csökkent, értéke 767 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetései áprilisban 900 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 334 ezer előfizetés volt a hónap végén. 2013 áprilisában az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,207 millió volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,2 százalék, második a UPC, piaci részesedése 21,9 százalék, a harmadik a sorban a Digi 13,8 százalékos részesedéssel. Ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 11,5 százalékot tesz ki, majd az Invitel következik 9,6 százalékkal.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 1,860 millió (az előző hónapban 1,883 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 633 ezer (az előző hónapban 628 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 473 ezerre nőtt az előző havi 466 ezerről. A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 3,027 millió 2013. április végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 58,2 százalékot jelent. Második helyen UPC áll 13,4 százalékkal, harmadik az Invitel 13,0 százalékkal, majd a Digi 9,1 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik.

Áprilisban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,95 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 62,09 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 299 millió, IP-alapon pedig 124 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 142,5 perc volt.

A 2013. áprilisi adatok szerint az előfizetők a szolgáltató váltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. Április óta összesen 680 ezer számot hordoztak.

Forrás: NMHH