NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. július 2.

EU - A felhasználók nem kapnak olyan gyors internet-hozzáférést, mint amekkoráért fizetnek, 2013. június

Az európai felhasználók nem kapják meg azt a szélessávúinternet-letöltési sebességet, amelyért fizetnek. Az Európai Bizottságnak a vezetékes széles sávú internetelérésre vonatkozó új felméréséből az derül ki, hogy a felhasználóknak átlagosan csak a hirdetésben szereplő sebesség 74%-át biztosítják.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Ez az első alkalom, hogy az összes uniós tagállamból származó, összehasonlítható és megbízható adatok igazolják, hogy eltérés van a reklámokban hirdetett és a tényleges szélessávúinternet-sebességek között.”

Az európai államok piacai között jelentős különbségek vannak, aminek a legvalószínűbb oka a reklámipar gyakorlatában keresendő. Neelie Kroes szerint: „A fogyasztóknak még több ilyen jellegű adatra van szükségük ahhoz, hogy tájékozottan hozhassanak döntéseket, ezért meg fogjuk ismételni a felmérést. Ezek az első eredmények is azt bizonyítják, hogy egy valóban összekapcsolt egységes piacra van szükség.”

A vizsgálat főbb megállapításai a következők:
  • a kábelnetkapcsolat letöltési sebessége a legmegbízhatóbb: az 74%-os európai átlag jelentős eltéréseket takar a különböző technológiák teljesítményét illetően. Az xDSL-alapú szolgáltatások a hirdetésben ígért letöltési sebességnek csupán a 63,3%-át érték el, összehasonlítva a kábelnet és az FTTx technológia 91,4%, illetve 84,4%-ával (lásd a mellékletet),
  • abszolút számokban kifejezve, az összes országot és valamennyi technológiát figyelembe véve az átlagos letöltési sebesség 19,47 Mbps volt a csúcsidőszakban. Az FTTx szolgáltatás érte el a legnagyobb, 41,02 Mbps-os sebességet. A kábelnet szolgáltatás 33,10 Mbps sebességet ért el, míg az xDSL szolgáltatás messze lemaradt a maga 7,2 Mbps-os átlagával,
  • a feltöltési sebességek jobban megközelítik a meghirdetett sebességeket. Az átlagos feltöltési sebesség egész Európára nézve 6,20 Mbps volt, ami a reklámozott feltöltési sebesség 88%-ának felel meg. Az FTTx szolgáltatás által elért sebesség volt messze a legnagyobb: 19,8Mbps. Ennek az az oka, hogy számos FTTx szolgáltatás a letöltési sebességhez jóval közelebbi feltöltési sebességet kínál. A kábelnet és az xDSL technológiájú szolgáltatások szerény 3,68 Mbps, illetve 0,69 Mbps sebességet értek el.
Az eredmények a csúcsidőben elért teljesítményen alapulnak, amely munkanapokon este 7:00 órától 11:00 óráig tart. Ezek a vizsgált minta összeredményei, nem az egyes országok széles sávú internetpiacának tényleges összetételét tükrözik.

Forrás: Európai Bizottság