NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. augusztus 28.

EU - A költségek miatt a háztartások 54 százaléka korlátozza mobilhívásait, 2013. július

Az internethasználók számára egyre fontosabb az internetkapcsolat sebessége – erre a megállapításra jutott az az uniós szintű felmérés, amely azt vizsgálja, hogy az európai polgárok hogyan használják az internetet. Az európai háztartások közel fele (45%) nagyobb internetcsomagra fizetne elő vagy szolgáltatót váltana a gyorsabb internetkapcsolat érdekében. Ez annyit jelent, hogy az internet-előfizetés kiválasztásakor az ár mellett a sebesség vált a legfontosabb tényezővé.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „A fogyasztók számára egyre fontosabb, hogy internetkapcsolatuk elég gyors legyen például videók nézéséhez. Azok számára pedig, akik vállalkozásaikat otthonról irányítják, a sebesség egyúttal versenyképességet is jelent. Döntéseik meghozatalakor a fogyasztók most már az árat és a sebességet egyaránt figyelembe veszik."

A felmérés eredményei arra is rámutattak, hogy a költségek miatt a háztartások több mint fele (54 %) korlátozza belföldi és nemzetközi mobilhívásait.

Kroes biztos erről a következőt nyilatkozta: „Az okostelefonok korszakában élünk, így a színvonalas mobilszolgáltatások a mindennapi élet létfontosságú részét képezik. Elfogadhatatlan, hogy a lakosság fele a költségek miatt korlátozza telefonhívásait, és az sem helyénvaló, hogy ezt a magatartást az egységes távközlési piac hiánya ösztönzi."

A 2013. évi felmérés szerint azonban 11%-kal (60%-ról 49%-ra) csökkent azok száma, akik a saját hálózatukon kívüli hálózatokba irányuló hívások költsége miatt aggódnak. Ez egyértelmű jele annak, hogy a Bizottság által a mobilszolgáltatók végződtetési díjainak csökkentésére tett erőfeszítések kezdik meghozni gyümölcsüket.

Az Eurobarométer felmérés egyéb eredményei:

A sebesség egyre fontosabb

A verseny elérhető árakat eredményezett, de nagyobb figyelmet kell majd szentelni annak, hogy ki tudjuk elégíteni a nagyobb sebesség iránti igényeket.

A felmérés résztvevőinek 40%-a úgy véli, hogy a lassú internetkapcsolat vagy a letöltési korlát miatt nehezen éri el az online tartalmakat és alkalmazásokat.

A szolgáltatás minősége

A megkérdezettek 20%-a úgy nyilatkozott, hogy olykor nehezen fér hozzá az online tartalmakhoz, illetve mobiltelefonján nem elérhetők el bizonyos alkalmazások (ez a mutató 2011 decembere óta 4 százalékponttal emelkedett). Ez gyakrabban fordul elő videók nézésekor (42%), zenehallgatáskor (22%), ingyenes videók letöltésekor (22%), események élő közvetítésekor (20%) vagy online játékokkal való játék során (19%).

A hangminőség is hagy kívánnivalót maga után. A megkérdezettek csupán 38%-a vélte úgy, hogy a mobilján nagyon jó a hangminőség. Ez a mutató a vezetékes telefon esetében 49%, az interneten keresztül bonyolított telefonhívások esetében pedig 25% volt.

Nyílt internet és hálózatsemlegesség

A hálózatsemlegesség és a szerzői jog szempontjából a videofelvételek blokkolása a legzavaróbb probléma.

A felnőtt résztvevők 34%-a vesz igénybe VoIP-telefonszolgáltatásokat (a 2012. évi 27%-hoz képest).

Vásárlási szokások

A háztartások 44%-a rendelkezik legalább egy mobilinternet-előfizetéssel (2012: 30%).
A telekommunikációs szolgáltatásokat a háztartások 45%-a csomagban vásárolja ugyanattól a szolgáltatótól (ilyen például a televízió, a szélessávú internet, a vezetékes telefon és a mobilszolgáltatás kombinációja). Közülük (vagyis a háztartások 45%-a közül) 40% fontolgatta már a szolgáltatóváltást, azonban 29% úgy véli, hogy a csomagok feltételeit nem könnyű összehasonlítani.

Háttér

A háztartásokban használt elektronikus hírközlési szolgáltatásokról szóló felmérés 2006 óta évente készül – a teljes jelentés közzétételére az elkövetkező hetekben kerül sor.

A felmérés célja az elektronikus hírközlést szabályozó politika fejlesztésének támogatása oly módon, hogy rendszeres jelleggel tényeket és adatokat gyűjt arról, hogy a háztartások és az egyének miként viszonyulnak a főbb elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz.

A felméréshez kapcsolódó terepmunkát 2013 márciusában fejezték be. 27 786 válaszadóval készült interjú otthonukban – ők az EU lakosságának különböző társadalmi és demográfiai csoportjait képviselik. Mivel a terepmunkára Horvátország 2013. július 1-jén történt EU-csatlakozása előtt került sor, az eredményeket a Bizottság az EU-27 és Horvátország számára is ismerteti, az átlagok azonban csak a 27 tagú EU-ra vonatkoznak.

Forrás: Európai Bizottság