NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. augusztus 21.

gemius - Nyaralását az interneten tervezi meg 54 százalék, 2013. augusztus

Turisztikai és utazáshoz kapcsolódó on-line információt keres minden második magyar és lengyel internet felhasználó.  A legfiatalabb utazási weboldal látogatók Szlovákiában és Bulgáriában találhatók, valamivel idősebbek a Cseh Köztársaságban – mutatja a Gemius legfrissebb elemzése.

A vizsgált régiós országok Magyarország, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia voltak, mivel ezekben az országokban áll rendelkezésre Gemius adat a „turizmus” kategóriára vonatkozóan. A rangsor a 2013. áprilisi adatok alapján készült.

Az elemzés azt mutatja, hogy a magyarok és a lengyelek azok, akik nyaralásukat leginkább és legszívesebben tervezik meg az interneten. Legtöbben arra vonatkozóan keresnek információt, hogy mely turisztikai helyekre érdemes ellátogatni. Ez a tárgya minden második magyar (54 százalék) és lengyel (50 százalék) felhasználó böngészésének.  A Cseh Köztársaságban, minden harmadik internet felhasználó (30 százalék) barangol az online világában és keres ily módon inspirációt. Viszont, a szlovákok és a bolgárok ehhez képest meglehetősen ritkábban fordulnak az utazással kapcsolatos weboldalak felé (14 és 7 százalék).

Tapasztalataink szerint is egyre növekszik az online érdeklődés mind az utazással kapcsolatos tartalmak, mind az online foglalható utazási ajánlatok iránt, amit a látogatottsági számok növekedése mellett a tartalmak fogyasztásával eltöltött idő emelkedése is jelez: 2013 első félévében az előző félévhez képest több mint 13%-al növekedett a látogatások átlagos időtartama. – nyilatkozta Fináczy Dóra, a Travelo.hu ügyvezető igazgatója.

Tovább vizsgálva, a kutatásból az is kiderül, hogy a magyar, a lengyel és a bolgár nők gyakrabban terveznek online utazást, mint a férfiak. Többségében nőket találunk a szabadidős és utazási weboldalak látogatói közönségében ezekben az országokban. A Cseh Köztársaságban azonban a férfiak azok, akik nagyobb online érdeklődést tanúsítanak a kirándulások vagy utazások iránt. Szlovákiában viszont a férfiak és nők közel egyenlő eloszlást mutatnak az ilyen típusú oldalak látogatói között.

A Gemius kutatási eredményeihez hasonlóak az utazom.com utazási iroda tapasztalatai. A hazánk legnagyobb utazási témájú Facebook oldalát működtető cég munkatársa elmondta, hogy a 400.000 rajongó 65% nő, akik többségében a 18-34 éves korcsoportból kerülnek ki. Lizán Balázs az utazom.com marketing igazgatója hozzátette: nagyon intenzív félévet tudhattak maguk mögött, a legtöbb számukra fontos mérőszám esetében 100-300 százalékos éves növekedést sikerült elérniük úgy, hogy a bevételük meghatározó része továbbra is internetes értékesítésből származik.

 Nem csak az internetezők neme, hanem a kora is különbözik a vizsgált piacokon. Kiderült, hogy a legfiatalabb szabadidős kategóriában böngészők Szlovákiában és Bulgáriában találhatók (a közönség legnagyobb része 15-24 éves). Viszonylag idősebb felhasználók vannak többségben Magyarországon, Lengyelországban, és a Cseh Köztársaságban (35-44 éves korúak).

Az adatok egy nemzetközi kutatási projektből származnak (gemiusAudience), melyet a Gemius több mint 30 országban végez. Célja, hogy az internet felhasználók száma és demográfiai profilja mellett azt is meghatározza, hogy milyen módon használják az interneten. A projektet a Gemius saját módszertana és az ICC / ESOMAR nemzetközi előírásainak megfelelően végzik.


 Forrás: gemius