NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. augusztus 1.

NMHH - A digitális tévé szolgáltatásokra előfizetők aránya 31 százalék, 2013. július

A megközelítőleg 4,1 millió magyarországi háztartásban több mint 3,3 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A fennmaradó közel 800 ezer háztartás túlnyomó zömében a tető- vagy szobaantennával fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású adásokat néznek.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók  2013. június végén 2,962 millió előfizetést tartottak nyilván.
Júniusban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 65,4 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül júniusban 916 ezerről 928 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (jellemzően műholdas) szolgáltatást 921 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 101 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált hónapban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 31 százalékról 31,3 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése kis emelkedés után, júniusban 34,5 százalékon állt. Az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya 34,2 százalékra csökkent.

A teljes becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a UPC a piacvezető, piaci részesedése 26,4 százalék, a második a Magyar Telekom, amelynek piaci részesedése 23,5 százalék, a harmadik a DIGI, piaci részesedése a vizsgált hónapban 23 százalék volt.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 83 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma júniusban 1,940 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző hónaphoz képest 1,021 millióról 1,012 millióra csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 27,1 százalék, második helyen a Magyar Telekom van 20,9 százalékkal, ezt követi a DIGI 18,3 százalékkal, míg negyedik a sorban a több száz – a gyorsjelentésben nem szereplő – kisebb szolgáltató együttes részesedése 16 százalékkal.
A vezeték nélküli szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi. Ezen a platformon a piacvezető DIGI részesedése 33,6 százalék, majd a Magyar Telekom következik 29,4 százalékkal, a harmadik hely a UPC-é, részesedése pedig 24,8 százalék. A MinDig TV Extra részesedése 9,8 százalék a Hello Digital szolgáltatás 2,3 százalékon áll június végén.
Forrás: NMHH