NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. szeptember 23.

KSH - A mobiltelefonálás ideje 2 százalékkal emelkedett, 2013. szeptember

2013 II. negyedévében a mobiltelefon-előfizetések száma stagnált, ezen belül a havidíjas előfizetések száma tovább növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő közel négyötödét mobiltelefonról kezdeményezték. A mobilhálózat adatforgalmának éves növekedése lelassult, de így is 12%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Távközlés 

A mobiltelefon-előfizetések száma a 2013. II. negyedév végén 11,6 millió volt, az állomány egy év alatt 53 ezerrel (0,5%-kal) bővült. Ezen belül a havidíjas előfizetések száma – az előző negyedévekhez hasonlóan – emelkedett, a feltöltőkártyás előfizetések aránya egy év alatt 1,5 százalékponttal csökkent.

A változás hátterében az áll, hogy a szolgáltatók többféle – az ügyfelek számára kedvező – havidíjas előfizetést kínálnak, a készülékcserék alkalmával pedig nem szükséges új SIM-kártyát venniük, mint korábban, feltöltőkártyás vevőként. 2013. II. negyedév utolsó napján száz lakosra 117 mobiltelefon-előfizetés jutott, majdnem négyszer annyi, mint vezetékes.

A mobiltelefonálással töltött összes percidő 1,8%-kal, a kezdeményezett hívások száma 1,9%-kal emelkedett 2012 II. negyedévéhez viszonyítva. A tárgyidőszak alatt egy előfizetésre átlagosan 400 percnyi beszélgetés jutott, ami naponta 4,4 perc telefonálást jelentett. Ugyan a mobilhálózat adatforgalma 2013 első két negyedévében csökkenést mutat az előző időszakokhoz képest, de az okostelefonok és a mobilinternet terjedésnek köszönhetően az adatforgalom egy év alatt 12%-kal bővült. Ezalatt az elküldött SMS-ek száma 6,6, az MMS-eké 1,5%-kal csökkent.

A vezetékes fővonalak száma – előzetes adatok szerint – 2013. II. negyedév végén 3 millió volt, ami 111 ezerrel több az egy évvel korábbinál. Ennek 36%-a VoIP-hangcsatorna (kábeltelevíziós, illetve szélessávon megvalósuló helyhez kötött telefonszolgáltatás), 13%-a ISDN. A tárgyidőszak végén a száz lakosra jutó vezetékes fővonalak száma 31 darab volt.

A vezetékes hálózatból indított hívások száma 5,1%-kal, időtartama 4,3%-kal csökkent 2012 II. negyedévéhez képest. A beszélgetések összesített idejének több mint negyede VoIP-alapú volt. A gyakran jelentős ingyenes idősávot és díjmentes hálózaton belüli beszélgetést is tartalmazó csomagok terjedése következtében az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgettek vezetékes telefonról (3,7 perc), mint mobiltelefonról (2,2 perc). Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő közel négyötödét tették ki a mobiltelefonról indított hívások.

Forrás: KSH