NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. szeptember 17.

KSH - Mobiltelefonon a napi átlagos beszélgetésidő 4 perc 2012-ben

A telefonszolgáltatás alakulását továbbra is a mobilhasználat határozza meg a vezetékes készülékekkel szemben. A mobiltelefon-előfizetések száma stagnált, ugyanakkor ezen belül a havidíjas előfizetések száma folyamatosan emelkedik. A vezetékes vonalak között egyre meghatározóbb a VoIP-hangcsatornák aránya, egyre több ügyfél választja a kábeltelevízió mellé az ugyanazon a kábelen nyújtott telefonszolgáltatást is.

Mobiltelefon-szolgáltatás 

A telítődött mobilpiacon a mobiltelefon-előfizetések száma 2012-ben az előző évihez képest 0,9%-kal kevesebb, közel 11,6 millió volt, négyszerese a vezetékes vonalak számának. A lakosság számát meghaladó előfizetőszám a lakossági és üzleti előfizetések párhuzamos használatának köszönhető. A készülékcserék alkalmával nem szükséges új SIM-kártyát kérni, így a nem használt előfizetések száma egyre kevesebb. A forgalmazásban részt nem vevő előfizetések száma egy év alatt 15%-kal csökkent. 2012 végén száz lakosra 117 mobiltelefon-előfizetés jutott.

Az állományon belül folyamatosan bővülő havidíjas előfizetések száma 2011 vége óta meghaladja a feltöltőkártyások (pre-paid) számát. Utóbbiak részaránya évről évre csökken: 5 évvel korábban 62% volt, 2012-ben már csak 48%. A változás magyarázata, hogy a szolgáltatók az ügyfeleket egyre inkább arra ösztönzik, hogy havidíjas előfizetésre váltsanak.

2012-ben a mobiltelefon-szolgáltatásból eredő nettó árbevétel (372 milliárd forint) a végződtetési díjak csökkenése és a piaci verseny következtében folyó áron 6,2%-kal volt kevesebb, mint 2011-ben.

A mobilhálózatokból kezdeményezett hívások száma több mint 8 milliárd volt, 3,9%-kal kevesebb, mint 2011-ben. A mobilhívások időtartama meghaladta a 18 milliárd percet, ami az egy évvel korábbinál 0,8%-kal több.

Utóbbi növekedési üteme folyamatosan mérséklődik. Továbbra is meghatározó a saját hálózaton belüli hívásforgalom, 2012-ben a beszélgetések időtartamának közel kétharmada saját hálózaton belül zajlott.

2012-ben 1555 percnyi beszélgetés jutott egy mobil-előfizetésre, naponta 4,2 percnyi beszélgetés.

Az elküldött SMS-ek száma (1,9 milliárd darab) és az MMS száma is (21,7 millió darab) stagnált 2011-hez viszonyítva. A mobilinternet és az okostelefonok terjedését jól mutatja, hogy 2012-ben közel felével bővült a mobilhálózat adatforgalma. Jelzi a fejlődést, hogy a modernebb 3G/UMTShálózat útján forgalmazott adatmennyiség másfélszeresére bővült, illetve 2012 utolsó negyedévében 2,8 millió olyan SIM-kártya volt, amelyről legalább egyszer felcsatlakoztak a 3G/UMTS-hálózatra.

A vezetékes- és a mobiltelefon-forgalom adatainak összehasonlítása

A háztartások infokommunikációs (IKT-) eszközökkel való ellátottságának adataiból is kitűnik, hogy évek óta folyamatosan nő a mobiltelefonok jelentősége, a vezetékesé pedig csökken. A lakosság 95%-a mobilhasználó, míg a háztartások csupán 51%-a használja vezetékes telefonját.

2012-ben az előfizetések 80%-a mobiltelefon-előfizetés volt és 20%-a vezetékes vonal, míg 2007-ben a mobil előfizetések aránya 77% volt. A mobilhálózatokban kezdeményezett hívások száma már több mint öt és félszer annyi, mint a vezetékes hálózatokban kezdeményezetteké, összes idejét tekintve pedig több mint háromszorosa. A vezetékes hálózatban kezdeményezett hívások átlagos ideje továbbra is jelentősen hosszabb: 2012-ben 3,7 perc volt, szemben a mobilhálózat 2,2 perces átlagos idejével.

2012-ben a kimenő nemzetközi beszélgetések percidejének 94%-a irányult Európába. A legnépszerűbb célországok Németország, Ausztria, Románia, az Egyesült Királyság, Olaszország, Szlovákia és Franciaország voltak. A nemzetközi beszélgetések közel négyötödét mobiltelefonról indították.


Forrás: KSH