NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. szeptember 3.

KSH - Számítógépet a lakosság 72 százaléka használ, 2013. augusztus

2012-ben a lakosság jelentős többsége, 76%-a használt már számítógépet. A változás jelentős 2010-hez viszonyítva, amikor még ugyanez az arány 70, valamint 30% volt. Az utolsó használat időpontja szerinti csoportosítás tovább szűri a használat rendszerességét és megkülönbözteti a tényleges használókat (a felmérés előtti 3 hónapon belül használók) a kisebb intenzitású használóktól: 2012-ben a lakosság 72%-a tényleges használó volt, így 2010 óta közel 8 százalékponttal nőtt. 

Az Európai Unió átlaga 2012-ben 74% volt, ami 2 százalékponttal haladta meg a magyar adatot. Az elmúlt években az elmaradásunk folyamatosan csökkent az uniós átlagtól.

A tényleges használók korcsoportos bontása arra utal, hogy a számítógép használat 2010 és 2012 között a fiatalabb (16–44 év) korosztályokban lényegesen magasabb szinten állt, de a fejlődés most már az idősebb korcsoportokban (45–74 év között) vált erőteljesebbé.

A lakossági internethasználatról elmondhatjuk, hogy a lakosság közel háromnegyede (74%) használt már internetet. Ugyanez az arány 2010-ben még 68% volt, ami kisebb mértékben változott, mint a számítógép-használat terén.

Az internethasználatban is megkülönböztetjük az utolsó használat időpontja szerint a magasabb (a felmérést megelőző 3 hónapon belüli) szintű internethasználókat a többi felhasználótól. A lakosság 71%-a tartozott 2012-ben a tényleges használók közé, az Európai Unió átlaga ugyanebben az időszakban 74% volt. Elmaradásunk 2011-ben csökkent, 2012-ben pedig nem változott.

A tényleges internethasználók korcsoport szerinti bontása is hasonló képet mutat, mint a számítógép-használat korcsoportos sajátosságai esetében, bár az egyre idősebbek csoportjaiban a használók aránya jellemzően egyre kisebb. Az idősebb korcsoportokban (45–74 éves) a használati szint alacsonyabb, de a fejlődés üteme az idősebbeknél itt is meghaladja (2010 és 2012 között) a fiatalabbaknál tapasztalhatót.Forrás: KSH