NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. szeptember 2.

KSH - Szélessávú-internet a háztartások 68 százalékában van, 2013. augusztus

A lakosság életkörülményeinek minőségét többek között alapvetően meghatározza a háztartások IKT-eszközökkel való ellátottsága. Az IKT-eszközök egy részével – mint a TV, a mobiltelefon – a háztartások jól ellátottak, közel járnak a 100 százalékhoz. A háztartások több mint 59%-a rendelkezik asztali számítógéppel, 35%-a hordozható számítógéppel és 4,5%-a kézi számítógéppel. Az internetkapcsolattal rendelkező háztartások aránya közel 70%-os és a 
kiemelten fontos szélessávú kapcsolattal rendelkező háztartások aránya 68%. 

2010-hez viszonyítva a legjelentősebb fejlődés a hordozható számítógépek (9,1 százalékpont), az internet-hozzáférés (8,1 százalékpont) és a szélessávúinternet-hozzáférés (15,8 százalékpont) területén mutatkozott. Az asztali számítógéppel való ellátottság lényegében nem változott.

Az Európai Unióban a háztartások 76%-ának van internet-, és 73%-ának szélessávú
hozzáférése. A magyar átlag jelenleg 7 százalékponttal maradt el az uniós átlagtól az internet-hozzáférés és 5 százalékponttal a szélessávú hozzáférés területén. Mindkét mutató esetén a lemaradás mértéke 2010 és 2012 között folyamatosan csökkent.

Jelentős változások zajlottak le 2010 és 2012 között az internetkapcsolatok típusainak
összetételében. Folytatódott és kiteljesedett a keskenysávú kapcsolatok (analóg telefonvonal és keskenysávú mobil) térvesztése. Szembetűnő a szélessávú kapcsolatok átrendeződése, az xDSL kapcsolatok jelentős visszaszorulása (42%-ról, 33%-ra) és az „egyéb szélessávú kapcsolatok (mobilkapcsolatok) látványos térnyerése, 19 százalékpontos emelkedése.Forrás: KSH