NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. szeptember 4.

KSH - A vállalkozások 89 százaléka használ internetet, 2013. augusztus

Az olyan alapvető technológiák használati aránya, mint a számítógép és az internet egyszerű, gyors és közérthető képet ad a gazdaság vállalkozásainak informatikai fejlettségéről. A magyarországi vállalkozások 92%-a használt számítógépeket és 89%-a csatlakozott az internetre 2012-ben. 

Mivel a számítógép- és internet-használati arány magas, mind a területi, mind
nemzetgazdasági ágak, illetve létszám-kategória szerinti bontás szempontjából, a növekedési ütem évek óta lassul, stagnál. 2012-ben az egyes nemzetgazdasági ágak közül a vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés ágba sorolt vállalkozások használtak legmagasabb, 98%-ot is meghaladó arányban számítógépet és internetet is.

A megfigyelt ágak közül ugyanaz az arány a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágban volt a
legalacsonyabb, mivel 2012-ben a vállalkozások csupán 83%-a használt számítógépet, és 78%-uk internetezett üzleti céllal. 2012-ben legnagyobb mértékben Nyugat-Dunántúlon – 3 százalékponttal – növekedett egy év alatt a számítógépet és internetet használó vállalkozások aránya. Az internethasználat nemzetközi összehasonlításában Magyarország 6 százalékponttal marad el az EU-27 átlagától, utánunk Bulgária, majd Románia következik.

2012-ben a meghatározó technológia még mindig a DSL-típusú kapcsolat volt. Az internetre
előfizető vállalkozások közel háromnegyede vette igénybe, és a vállalat méretének csökkenésével párhuzamosan növekszik a felhasználási arány. Fordított a helyzet a szélessávú mobilkapcsolat esetében, mely használati aránya nemzetgazdasági szinten 3 százalékponttal esett vissza.

A mobiltechnológiák kiegészítő típusúak, jellemzően nem jár együtt a rögzített technológiára
vonatkozó előfizetés lemondásával. A csökkenés hátterében az állhat, hogy a vállalkozások az internetkapcsolat használatának racionalizálásával igyekeznek csökkenteni kiadásaikat. Míg a kis vállalkozásoknak csupán közel harmada, a nagy – 250 fő feletti – vállalkozásoknak több mint háromnegyede használ szélessávú mobilkapcsolatot. Legnagyobb mértékben az egyéb helyhez kötött technológiák felhasználási aránya növekedett a tavalyi évhez képest (2 százalékponttal).Forrás: KSH