NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. október 24.

EU - Az internet alapszintű szélessávú lefedettsége 100 százalékos Európában, 2013. október

  • A tervezettnél előbb értük el a 100%-os alapszintű szélessávú lefedettséget szerte Európában. 
  • Következő lépésként mindenkinek biztosítjuk a gyors szélessávú internetkapcsolatot.
Az EU egészében hozzáférhetővé vált a műholdas szélessávú internet, így végre minden unióbeli háztartás rendelkezhet alapszintű szélessávú internetkapcsolattal. A műholdas kapcsolatok mostanra mind a 28 uniós tagállamban elérhetővé váltak, így bármely uniós polgár előfizethet rájuk – köztük az a 3 millió fő is, akik eddig sem a vezetékes, sem a mobil szélessávú hálózatokhoz nem tudtak csatlakozni.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke üdvözölte ezt az eredményt, amely mérföldkőnek számít és az európai digitális menetrend egyik fő célkitűzésének megvalósítását jelenti:

„Mottóm, hogy legyen minden európai e-polgár – mostantól valóban minden európai előtt ott a lehetőség ennek megvalósítására. Még sokat kell tennünk a hálózatok javítása és annak érdekében, hogy e lehetőség mindenki számára egyenlő mértékben hozzáférhető legyen, de maga a lehetőség adott.

A műholdas szélessávú internet által biztosított pótlólagos lefedettségnek köszönhetően megvalósítottuk 2013. évi célunkat és mindenki számára elérhetővé tettük a szélessávú hozzáférést. Ez nagyszerű eredmény az uniós polgárok számára.”

Hogyan értük el a 100%-os lefedettséget?
  • VEZETÉKES (ADSL, VDSL, kábel, optikai szál, réz) 96,1%
  • MOBIL (2G, 3G, 4G) 99,4 %
  • MŰHOLDAS 100 %
2012 végére az uniós háztartások 99,4%-a rendelkezett hozzáféréssel alapszintű vezetékes vagy mobil internethez – ez magában foglalta a vidéki területeken található háztartások 96,1%-át is. A fennmaradó 0,6%-ba (ez mintegy 3 millió polgárt jelent) azonban számos család és vállalkozás tartozott olyan elszigetelt vagy vidéki területeken, ahol a vezetékes, illetve a mobil szélessávú hálózatok kiterjesztése nehézkesebb és költségesebb.

Kroes alelnök szerint: „Az EU-ban a technológiasemlegesség elve érvényesül, ám a leginkább elszigetelt területeken élők számára a műhold kiváló lehetőség, hogy kapcsolatban maradhassanak a világgal – és ez várhatóan a jövőben is így lesz.”

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy műholdas szélessávú kapcsolatot is igénybe vehetnének. Ezért indította Neelie Kroes a mai napon útjára a Műholdas Szolgáltatók Európai Szövetségének (ESOA) kezdeményezését, a broadbandforall.eu honlapot, amely lehetővé teszi a polgárok számára, hogy gyorsan tudomást szerezzenek a rendelkezésükre álló műholdas szélessávú lehetőségekről.

Az európai polgárok 148 műhold szolgáltatásait vehetik igénybe. A legolcsóbb alapszintű csomagok havi 10 euróba kerülnek, a 20 Mbps sebességű csomagok ára havi 25 eurónál kezdődik, a parabolaantenna átlagos ára pedig 350 euró (ez alacsonyabb is lehet prémiumkategóriás előfizetés esetén).

Kroes alelnök azonban felhívta a figyelmet, hogy az alapszintű szélessávú internetkapcsolat nem elegendő, a valóban „behálózott” kontinens megteremtéséhez elengedhetetlen a gyorsabb szélessávú kapcsolat:

„Európának fénysebességű kapcsolatokra van szüksége, és nem engedhetjük, hogy az ez által kínált lehetőségekből egyes vállalkozások vagy polgárok kimaradjanak. Most, hogy mindenki számára biztosítottuk az alapszintű szélessávú kapcsolatot, haladéktalanul az új, gyors hálózatokba való beruházásra kell összpontosítanunk.

A megbízható és megfizethető, 30, illetve 50 Mbps sebességű szélessávú kapcsolathoz való hozzáférés létfontosságú Európa gazdasági fejlődése, valamint a digitális termékek és szolgáltatások új generációja, például a hibrid televíziózás, az elektronikus egészségügy, a számítási felhő és az »összekapcsolt« autók szempontjából.”

Háttér

A Bizottság „behálózott kontinens” elnevezésű, az egységes távközlési piac megerősítését célzó csomagja elősegíti, hogy a digitális ökoszisztéma más területein is erős és versenyképes európai szereplők fejlődjenek ki. Az egységes engedélyezési rendszer és hasonló intézkedések biztosítják, hogy az egy tagállamban való működés joga egyúttal feljogosítson az összes többi tagállamban való működésre is. Ez mindenekelőtt az olyan, határokon átnyúló technológiáknak ad majd hatalmas lökést, mint a műholdas szolgáltatások. Az egységes keretnek és az együttműködésen alapuló irányításnak köszönhetően várhatóan nem kell majd több különböző, párhuzamos bürokratikus akadállyal megküzdeni.

A korszerű, kétirányú KA-sávos szélessávú műholdak akár 20 Mbps letöltési sebességet is biztosítani tudnak.

Több uniós vállalkozás is a műholdas szélessávú szolgáltatások élvonalában szerepel világszinten, a legismertebbek közülük az Eutelsat és az Astra. Jelenleg összesen több mint 250, geostacionárius pályán keringő műhold szolgáltat több mint 20 000 televíziós programot, ezek közül mintegy 148 európai, amelyet az ESOA tagjai üzemeltetnek.

Emellett a Bizottság két olyan kezdeményezést is finanszírozott, amelyek a műholdas szélessávú internetkapcsolat európai régiókra való kiterjesztését voltak hivatottak támogatni. A kezdeményezésekben 16 tagállamból összesen 43 partner vett részt. A SABER és a BRESAT projektek keretében nemzeti és regionális hatóságok működnek együtt a műholdas technológia vezető képviselőivel a tudatosság növelése, a források felhasználásával kapcsolatos bevált gyakorlatok cseréje, a felmerülő akadályok elemzése és megoldások keresése érdekében.

Az internetkapcsolat létfontosságú a tágabb értelemben vett, a berendezésgyártókat, internetszolgáltatókat, intelligens tárgyakat, kis- és nagykereskedőket, a logisztikai vállalkozásokat, az európai kreatív tartalmat, az oktatást és a digitális közszolgáltatásokat is magában foglaló uniós digitális ökoszisztéma számára. A Bizottság szeptemberben csomagot terjesztett elő az egységes távközlési piac megerősítésére, mindenekelőtt pedig a nagysebességű szélessávú hálózatokba történő beruházás ösztönzésére (lásd: IP/13/828 és MEMO/13/779).

Mi is az a műholdas szélessávú internetkapcsolat?

A műholdas internet, amelyet műholdas szélessávú kapcsolatnak is neveznek, olyan nagy sebességű, kétirányú internetkapcsolat, amelyet telefonvezetéken történő vagy más földi továbbítás helyett távközlési műholdak segítségével hoznak létre. Napjainkban a műholdas szélessávú kapcsolat mind költségét, mind teljesítményét tekintve összehasonlítható a DSL szélessávú kapcsolattal, az alapszintű csomagok pedig már 10 eurótól elérhetők. Bár az optikai szál és a kábel sebesség tekintetében jobb teljesítményt nyújt, ezek a technológiák – ellentétben a műholddal – jelenleg nem érhetők el minden felhasználó számára. Ez elsősorban az elszigetelt területeken teszi vonzó lehetőséggé a műholdas kapcsolatot, ahol a vezetékes és mobil lefedettség aránya (ha van egyáltalán) alacsony.

Milyen állami támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre a szélessávú hálózatok vidéki területeken történő további kiépítéséhez?

Az állami finanszírozás továbbra is fontos szerepet játszik abban, hogy az uniós háztartások és vállalkozások számára (különösen a vidéki területeken) elérhetővé váljon a szélessávú internetkapcsolat. A Bizottság igen nagyvonalú állami támogatási iránymutatást bocsátott ki, amely segítséget nyújt a tagállamoknak abban, hogy a versenyjogi szabályokkal összhangban tudják kiépíteni szélessávú hálózataikat.

A szélessávú hálózatok kiépítéséhez az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz nyújt támogatást. Emellett az IKT jelenleg az uniós strukturális alapok kiemelt területe, továbbá iránymutatás készült a szélessávú hálózatokhoz nyújtott állami támogatásokról is (lásd: IP/12/1424).

Melyek a Bizottság új célkitűzései a szélessávú kapcsolat terén?

A holnap digitális szolgáltatásai – legyen szó akár a hibrid televíziózásról, a számítási felhőről vagy az elektronikus egészségügyről – egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a gyors, hatékony szélessávú internetkapcsolatokra. E kapcsolatok ezért egyre fontosabbá válnak gazdaságunkban – becslések szerint a szélessávú lefedettség 10 százalékos növekedése 1-1,5%-kal növeli a GDP-t. Az európai digitális menetrend célkitűzései között szerepel, hogy minden európai e-polgárrá váljon és hogy biztosítsuk Európa versenyképességét a 21. században. E célkitűzés megvalósításához elengedhetetlen a gyors kapcsolat és az európai digitális menetrend szélessávra vonatkozó céljainak elérése:
  • mindenki számára elérhető alapszintű szélessávú internetkapcsolat 2013-ig;
  • mindenki számára elérhető új generációs hálózatok (NGN) (30 Mbps vagy gyorsabb) 2020-ig;
  • a háztartások 50%-ának legyen 100 Mbps vagy nagyobb sebességű előfizetése.
Forrás: Európai Bizottság