NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. november 8.

NMHH - A szélessávúinternet-piacon a piacvezető Magyar Telekom részesedése 36 százalék, 2013. október

2013. szeptemberben a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 772 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetései szeptemberben 928 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 347 ezer előfizetés volt a hónap végén. 2013 szeptemberében az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,259 millió volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,6 százalék, második a UPC, piaci részesedése 21,8 százalék, a harmadik a sorban a Digi 13,8 százalékos részesedéssel. Ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 11,2 százalékot tesz ki, majd az Invitel következik 9,7 százalékkal.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 1,802 millió (az előző hónapban 1,813 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 668 ezer (az előző hónapban 659 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 504 ezerre nőtt az előző havi 496 ezerről.  A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 3,034 millió 2013. szeptember végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 57,5 százalékot jelent. Második helyen UPC áll 13,8 százalékkal, harmadik az Invitel 13,0 százalékkal, majd a Digi 9,3 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik.

Szeptemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,03 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 62,70 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 283 millió, IP-alapon pedig 125 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 137,2 perc volt.

A 2013. szeptemberi adatok szerint az előfizetők a szolgáltató váltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. Szeptember óta összesen 690 ezer számot hordoztak.

Forrás: NMHH