NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. január 10.

Szinapszis - Mobilalkalmazások segítségével 38 százalék szívesen fogyna, 2013. december

Szilveszterkor a túlsúlyos, elhízott lakosság 2-4 százaléka határozza el rendszeresen, hogy a következő évtől megszabadul a felesleges kilóktól, míg 30-40 százalékuk alkalmanként tesz ilyen fogadalmat. Ma már az okostelefonok gyors terjedésének köszönhetően nem meglepő, hogy sokan fogyásukat, életmódváltásukat is alkalmazásokkal támogatnák – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb, közel 2.400 ember megkérdésével végzett kutatásából, amelyet a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készített.

A felmérésben résztvevők 40 százaléka már rendelkezik okostelefonnal, további 15 százalék pedig a közeljövőben tervez beszerezni ilyen készüléket. Az életkor előrehaladtával csökken az okostelefon-tulajdonosok száma, és nő azoké, akik nem is terveznek ilyen jellegű beszerzést. A vásárlás legjobban a budapestiekre jellemző: a fővárosban élők felének, míg a Kelet-Magyarországon élők 37 százalékának van ilyen eszköze. Az elhízottak, túlsúlyosak körében ugyancsak magas, 40 százalék körüli azok aránya, akik rendelkeznek okostelefonnal.

A „kütyü-birtokosok” 10 százalékának van letöltve valamilyen egészségügyi alkalmazás a telefonjára, és további 44 százalék azok aránya, akik aktuálisan még nem rendelkeznek ilyen applikációkkal, viszont érdekeseknek tartják azokat. Legnagyobb érdeklődés az 50 évnél idősebbek körében figyelhető meg: míg a legfeljebb 50 évesek mintegy 40 százalékát, addig az 50 év felettiek több mint 50 százalékát érdekelnék az ilyen újdonságok.

A fogyásban is társuk lehetnek az appok

Kifejezetten a testsúly vonatkozásában 27 százalék azok aránya, akik hallottak már olyan mobilalkalmazásról, amellyel nyomon követhetik testsúlyuk alakulását, fogyókúrájuk sikerességét – főként a 41 év alattiak említették ezt. Viszonylag sokan, mintegy 40 százalék még egyáltalán nem hallott ilyen megoldásokról, viszont érdekelné őket a kipróbálás lehetősége, 44 százalékuk biztosan, 55 százalék talán letöltene egy ilyen alkalmazást, a túlsúlyos-elhízott lakosság körében pedig még fokozottabb az érdeklődés.

A testsúlykontroll alkalmazások ismertségének alacsony fokát jelzi, hogy a kutatásban csak néhány, döntően nem is hazai, fogyást-támogató app neve hangzott el. Ezek közül – és a leggyakoribbak között egyedüli magyarként – az ingyenesen letölthető Súlypont alkalmazás nevét jegyezték, míg a külföldiek közül a Diet Assistant volt a legnépszerűbb.

Kitekintés: a legnépszerűbb magyar egészségügyi appok

Az egészségügyi kommunikáció, a betegek edukálása, valamint a terápia vezetése szempontjából a kütyük új, innovatív lehetőségeket nyitnak a szektorban érintett piaci szereplők számára. Ma már számos magyar nyelvű orvosi alkalmazás elérhető az Android és az iOS operációs rendszerű készülékekre, és bár a mobilappokról nem állnak rendelkezésre pontos letöltési adatok, becsült adatok szerint a legtöbbször letöltött magyar alkalmazások 50 000 és 100 000 közötti letöltésszámmal rendelkeznek, míg a lista végén állók 1000 alatti letöltést tudnak felmutatni.

Míg az Egyesült Államokban már 2012-ben látszódott egy erőteljes csökkenés az alkalmazások letöltésének számában, Magyarországon - az okostelefonok terjedésének köszönhetően – a letöltések száma egyre emelkedik, a világpiacra jellemző trendek itt is kirajzolódnak, az egészségügyi alkalmazások letöltési rangsorát elsősegély, laborlelet, nőgyógyászati naptár, leszokássegítő alkalmazások vezetik.

Forrás: Szinapszis