NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. február 10.

KSH - Az internetes és csomagküldő kiskereskedelem forgalma 722 milliárd Ft volt 2013. novemberben

2013. novemberben a második előzetes adatok szerint 4,8%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jelleg vegyes kiskereskedelemben 4,3%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,9%-kal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,0%-kal emelkedett az értékesítés volumene.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2013. novemberben 722 milliárd forint volt, 31 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

2013. novemberben az országos kiskereskedelmi forgalom közel fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben (44,9%), több mint egyharmada (36,8%) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 18,2% pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott. A kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene novemberben 4,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene novemberben 4,3%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (84,0%) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 1,6%-kal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké – a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt – 57,2%-kal volt több, mint 2012. novemberben.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene novemberben 4,9%-kal emelkedett 2012 hasonló időszakához képest. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati- és lábbeli- (10,5%), a használtcikk- (8,6%), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (6,4%). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt az iparcikk jellegű vegyes- (2,3%), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (2,0%). A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-üzletekben a forgalom volumene nem változott az előző évihez képest.

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő, csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (45,9%). Az üzemanyagtöltő állomások forgalma novemberben nőtt, volumene 5,0%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai novemberben 6,7%-kal nőttek. 2013. január–novemberben a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 0,8%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Forrás: KSH