NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. március 27.

A www 25 éves

A web 1989 márciusában javaslatként indult, ám azóta átformálta annak módját, ahogyan a világ beszél, alkot és együttműködik. Ma a világ lakosságát tekintve minden öt emberből kettő kapcsolatban van, gyakran földrajzi távolságokat és társadalmi különbségeket áthidalva. 

Minden percben több száz millió üzenetet küldenek, húszmillió fényképet osztanak meg, és legalább 15 millió dollár értékű áru és szolgáltatás cserél gazdát. Az internet sikere visszavezethető az eredeti elképzelésre, amely egy decentralizált rendszer és egy nyílt architektúra volt, melynek építését bárki segítheti.


Azonban a nyílt web igazi lehetősége, egy mindenkit segítő eszköz, még kiaknázásra vár és akár el is sorvadhat, ha a fő kihívásokra nem tudunk választ adni.

A korai internet rövid története
  • 1989. március:  Tim Berners-Lee megírja az “Információkezelés: Javaslat” című dokumentumot és a CERN-ben véleményezésre küldi.
  • 1990. október: Tim Berners-Lee a NeXTStep fejlesztői környezetet használva egy hypertext GUI böngésző és szerkesztő kidolgozásába kezd. A programnak és a projektnek a “World Wide Web” nevet adja.
  • 1991. augusztus: webes szoftver érhető el az Interneten FTP-n keresztül.
  • 1992. május: Pei Wei “Viola” nevű GUI böngészőjének X-teszt verziója.
  • 1993. február: az NCSA (National Center for Supercomputing Applications) kiadja Marc Andreessen „Mosaic for X” első alfa-verzióját.
  • 1993. április: a CERN nyilatkozik miszerint a WWW technológia bárki által szabadon használható, ezért a CERN semmilyen díjat nem számít fel.
  • 1994. május: első nemzetközi WWW konferencia, CERN, Genf.
  • 1994. október: a World Wide Web Konzorcium (W3C) megalapítása
Tim Berners-Lee

Az Oxford University-n végzett Tim Berners-Lee találta fel a World Wide Web-et, egy internet-alapú hypermedia kezdeményezést a világszintű információ-megosztásra, miközben a CERN-ben (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) dolgozott 1989-ben. 1990-ben alkotta meg az első webklienst és szervert. Az URI, HTTP és HTML szabványait a webtechnológia terjedésével tovább finomította. A W3C és a World Wide Web Foundation igazgatója. Az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) a Műszaki Tanszék 3Com Alapító Professzora, a Számítógép-tudomány és Mesterséges Intelligencia Laboratórium (Laboratory for Computer Science and Artificial Intelligence - CSAIL) Villamosmérnöki és Számítógép-tudomány Tanszék professzora, valamint a Decentralizált Információs Csoport (Decentralized Information Group – DIG) vezetője. A Southampton-i Egyetem (UK) Elektronika és Számítógép-tudomány Tanszékének professzora.

A World Wide Web Konzorcium

A World Wide Web Konzorcium (W3C) egy nemzetközi szervezet, ahol a tagszervezetek, alkalmazottak és a webes közösség együttműködése révén fejlesztenek webes szabványokat. A W3C elsődleges küldetése olyan webes szabványok és útmutatók létrehozása, amelyek a web hosszútávú növekedését biztosítják. A Nyílt Webes Környezet az egyik aktuális fejlesztési terület. Több mint 375 szervezet tagja a Konzorciumnak. A W3C-t az MIT Számítógép-tudomány és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma (USA), az ERCIM (Franciaország), a Keio Egyetem (Japán) és a Beihang Egyetem (Kína) közösen vezeti. A Konzorciumnak világszerte számos országban található nemzeti irodája.

World Wide Web Alapítvány

A Sir Tim Berners-Lee által alapított World Wide Web Alapítvány (webfoundation.org) célja a nyílt web mint alapvető jog megalapozása, egy olyan világot teremtve ahol bárki bárhol képes a webet kommunikációra, együttműködésre és innovációra szabadon, ingyenesen használni.

Az Alapítvány 20-fős csapata mintegy 60 ország több mint 90 partnerszervezetével dolgozik együtt. Jelenlegi célkitűzéseik között a Web We Want mozgalom (webwewant.org) társ-vezetése, a világ első Nyílt Adat Szerződési Szabvány megalkotása és az Elérhető Internetért Szövetség (Alliance for Affordable Internet, a4ai.org) támogatása szerepel.

A World Wide Web Alapítvány készíti a Web Index-et (thewebindex.org) is, a világ első sokoldalú felmérését a web növekedéséről, hasznosításáról, valamint az emberekre és nemzetekre tett hatásáról.

Forrás: Webat25.org