NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. március 24.

KSH - A mobiltelefon-előfizetések száma 3 százalékkal növekedett, a feltöltőkártyák száma csökkent, 2014. március

A mobiltelefon-előfizetések száma 2013 IV. negyedév végén 11,7 millió volt, az állomány egy év alatt 97 ezerrel (0,8%-kal) bővült. Ezen belül a havidíjas előfizetések száma – az előző negyedévekhez hasonlóan – emelkedett, a tárgynegyedév végén meghaladta a 6,2 milliót, amely 2,8%-os növekedést jelentett 2012 azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a feltöltőkártyás előfizetések száma 76 ezerrel, aránya pedig egy év alatt 1 százalékponttal csökkent.

A változás hátterében az áll, hogy a mobiltelefon-szolgáltatók az eddig is kínált többféle kedvező havidíjas előfizetés mellett új – okostelefonnal rendelkező ügyfelek részére nyújtott – díjcsomagokat vezettek be, amellyel többek között hálózaton belül korlátlan beszélgetésre, SMS-küldésre, valamint meghatározott nagyságú és sebességű adatforgalom igénybevételére nyílik lehetőségük. 2013 IV. negyedév utolsó napján száz lakosra 118 mobiltelefon-előfizetés jutott, négyszer annyi, mint vezetékes.

2013 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest a mobiltelefonálással töltött összes percidő 3,9%-kal növekedett, és megközelítette a 4,7 milliárd percet. 2013. év folyamán a mobilhálózatokból indult hívások időtartama meghaladta a 18,3 milliárd percet, amely 1,7%-os növekedést jelentett a 2012. évhez képest.

A legnagyobb részarányt (63%) képviselő, saját hálózatba irányuló hívások időtartama 1,2%-kal csökkent, a más mobilhálózatokba történt hívások időtartama ugyanakkor jelentős mértékben, 8,4%-kal emelkedett az elmúlt évben.

A kezdeményezett hívások száma 0,3%-kal csökkent a vizsgált időszakban 2012 IV. tárgynegyedévéhez viszonyítva. 2013-ban összességében 8,1 milliárd hívást kezdeményeztek a mobilhálózatokból, amely mindössze 0,4%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Az elmúlt évben a hívás irányát tekintve a más mobilhálózatba irányuló és a nemzetközi hívások száma is 4%-ot meghaladó mértékben növekedett, míg a saját és a belföldi vezetékes hálózatba 1,3, illetve 2,6%-kal kevesebb hívást kezdeményeztek, mint 2012-ben.

A tárgyidőszak során egy előfizetésre átlagosan 399 percnyi beszélgetés jutott, ami naponta 4,3 perc telefonálást jelentett. A mobilhálózat adatforgalma 2013 IV. negyedévében tovább növekedett az előző időszakokhoz viszonyítva. Az okostelefonok és a mobilinternet terjedésének köszönhetően az adatforgalom egy év alatt 16%-kal bővült. Ezalatt a küldött SMS-ek száma 8,9%-kal csökkent, az MMS-eké mindössze 0,4%-kal emelkedett.

A vezetékes fővonalak száma – előzetes adatok szerint – 2013 IV. negyedév végén 2,8 millió volt, ami 100 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Ennek 42%-a VoIP-hangcsatorna (kábeltelevíziós, illetve szélessávon megvalósuló helyhez kötött telefonszolgáltatás), 14%-a ISDN fővonal. A tárgyidőszak végén a száz lakosra jutó vezetékes fővonalak száma 29 darab volt.

2013 IV. negyedévében a vezetékes hálózatból indított hívások száma 6,9, időtartama pedig 4,2%-kal csökkent 2012 IV. negyedévéhez képest. A beszélgetések összesített idejének közel harmada VoIP-alapú1) volt. A vezetékes hálózatból kiinduló hívások számának és időtartamának évek óta tartó csökkenő tendenciája 2013 egészében tovább folytatódott. Az elmúlt évben összesen 5,6%-kal kevesebb hívást kezdeményeztek.

A hívások időtartama ennél kisebb mértékben, 1,8%-kal csökkent egy év alatt. A gyakran jelentős ingyenes idősávot és díjmentes hálózaton belüli beszélgetést is tartalmazó csomagok terjedése következtében az előfizetők kevesebbszer, de átlagosan hosszabb ideig beszélgettek vezetékes telefonról (3,9 perc), mint mobiltelefonról (2,3 perc). Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő közel négyötödét tették ki a mobiltelefonról indított hívások.

Forrás: KSH