NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. március 12.

NMHH - A tévéelőfizetéseknél a szolgáltatók szoros sorrendje: UPC, Telekom, Digi, 2014. március

2014. januárban 33,1 százalékról 33,4 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya, míg a vezeték nélküli előfizetések részesedése kis mértékben csökkent, 34,2 százalékon áll. Az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya ebben a hónapban nem változott: 32,4 százalék – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb gyorsjelentésében.

A digitális előfizetéseken belül januárban 1 005 ezerről 1 019 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (jellemzően műholdas) szolgáltatást 920 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 122 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált hónapban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint 33,1 százalékról 33,4 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése kis mértékben csökkent, januárban 34,2 százalékon áll, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya ebben a hónapban nem változott: 32,4 százalék.

A teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a UPC a piacvezető, piaci részesedése 26,3 százalék, a második a Telekom, amelynek piaci részesedése 23,7 százalék, a harmadik a DIGI, piaci részesedése a vizsgált hónapban 22,7 százalék volt.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 83 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma januárban 2 006 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző hónaphoz képest 984 ezerről 987 ezerre nőtt.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 26,6 százalék, második helyen a Telekom van 21,2 százalékkal, ezt követi a DIGI 19 százalékkal, míg negyedik a sorban a több száz – a gyorsjelentésben nem szereplő – kisebb szolgáltató együttes részesedése 15,7 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi. Ezen a platformon a piacvezető DIGI részesedése 31,1 százalék, majd a Telekom következik 29,6 százalékkal, a harmadik hely a UPC-é, részesedése pedig 25,6 százalék. A MinDig TV Extra részesedése 11,7 százalék, a Hello Digital szolgáltatás 2,1 százalékon áll 2014. január végén.

Forrás: NMHH