NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. április 2.

EU - Nagy különbségek a szélessávú internet gyorsasága és díjai között az Európai Unióban, 2014. március

A közzétett uniós adatok szerint a 400 millió európai internet-előfizető számára földrajzi elhelyezkedésük dönti el, hogy milyen sebességű széles sávú internetkapcsolatok mekkora kínálatából választhatnak, és ezért mennyit kell fizetniük. Négy ma közzétett tanulmány szerint jóformán semmilyen trend vagy összhang nem létezik a széles sávú hozzáférések európai piacain. A fogyasztók számára az is zavarba ejtő, hogy a szolgáltatók mennyire eltérő mértékű tájékoztatást adnak, márpedig ennek következtében kevésbé tudják kiválasztani azt, ami a leginkább megfelel az igényeiknek.
  • Egyes tagállamokban akár négyszer annyiba is kerülhetnek a leggyakrabban igénybe vett széles sávú kapcsolatok, még ha figyelembe vesszük is az adott országok vásárlóerejét.
  • Az emberek 66 %-a nem tudja, hogy milyen sebességű internetkapcsolatra fizetett elő.
  • A fogyasztók széles sávú internetkapcsolata a szerződésben foglalt sebességnek átlagosan csak a 75 %-át éri el.
Noha a távközlési ágazatnak az Európai Unió által több egymást követő hullámban indított sikeres reformja hozzájárult az uniós távközlési szolgáltatások átalakításához, az ágazat még mindig nagyrészt 28 önálló tagállami piacként működik. Az ügyfelek és a szolgáltatók egyaránt eltérő árakkal és szabályokkal szembesülnek. Az Európai Parlament a jövő héten fog szavazni a Bizottságnak a kontinens teljes hálózati lefedettségét célzó terveiről (#ConnectedContinent), melyek a probléma megoldására nagyobb átláthatóságot, több jogot és jobb szolgáltatásokat biztosítanak majd a fogyasztóknak.

Hatalmas árkülönbségek a széles sávú hozzáférés (#broadband) esetében
  • A 35 éves Karolina Litvániából Lengyelországba költözik. Új lakhelyén legalább kétszer annyit kell majd fizetnie a korábbihoz hasonló minőségű széles sávú szolgáltatásért. De akár a 14-szeresét is fizetheti.
  • Miután a 65 éves Peter az Egyesült Királyságban nyugdíjba vonul, nyugdíjas éveit Cipruson kívánja tölteni. Egy valószínűleg lassabb internetkapcsolatért 2–4-szer többet kell majd fizetnie.
  • Carlos Franciaországból költözik vissza spanyol szülővárosába. Alaposan szét kell majd néznie, mert Spanyolországban a széles sávú hozzáférésért akár 50 %-kal is többet kell fizetnie, mint most.
  • Neelie Kroes (@NeelieKroesEU), az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Az internet egységes piaca nem létezik, de ennek meg kell változnia. Nincs ésszerű magyarázat arra, hogy Európában ugyanazért a széles sávú hozzáférésért miért kell valakinek négyszer annyit fizetnie, mint valaki másnak.”
A közzétett új tanulmány szerint akár 400%-os árkülönbség is lehet az uniós országokban reklámozott, 12–30 megabit/másodperc (Mbps) sebességkategóriába tartozó vezetékes széles sávú kapcsolatok között, melyekre az európaiak többsége előfizet. Az árak 10–46 EUR/hónapnál kezdődnek, attól függően, hogy hol él az ember, és akár a havi 140 EUR-t is elérhetik.

Az árkülönbségek: a hirdetések szerint a legolcsóbb széles sávú hozzáférésre Litvániában (10,30 EUR-tól), Romániában (11,20 EUR-tól) és Lettországban (14,60 EUR-tól) lehet előfizetni; más országokban a legalacsonyabb ajánlat akár 46,20 EUR-ra is szólhat (Cipruson), de e mögött Spanyolország (38,70 EUR) és Írország (31,40 EUR) sem sokkal marad le. A legmagasabb az ártartomány Lengyelországban és Horvátországban, ahol az ajánlatok 20 EUR-tól 140 EUR-ig, illetve 30 EUR-tól 121 EUR-ig terjednek.

Noha a piacok közötti bizonyos különbségek megmagyarázhatók az eltérő költségekkel és bevételekkel, a napjainkban tapasztalt eltérésekért többnyire a tartós piaci fragmentáció okolható. A „behálózott kontinens” jogszabálycsomag (#ConnectedContinent) segít majd megszüntetni ezeket az árkülönbségeket azzal, hogy a fogyasztóknak több jogot, a befektetőknek pedig kedvezőbb környezetet biztosít az EU egységes piacán, és lehetőséget ad a hatékony szolgáltatóknak arra, hogy más országok fogyasztóinak értékesítsék szolgáltatásaikat.


Forrás: Európai Bizottság