NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. május 12.

Allegro - A vaterások 53 százaléka levélküldeményben kéri a megvásárolt termékeket, 2014. április

A Vatera tapasztalatai szerint, míg külföldön a lehető legrövidebb szállítási időt igénylik a felhasználók, a hazai vásárlók inkább várnak, ha így megbízhatóan és kedvezőbb áron juthatnak hozzá a kívánt termékhez.

"A Vaterán vásárlók nem az egynapos határidőt tartják a legfontosabbnak, sokkal inkább a zökkenőmentes kiszállítást, a határidő pontos betartását és a megbízhatóságot emelik ki, valamint az eladó és a fizetési mód kiválasztásában is fontos szerepe van a korábbi szállítások értékelésének" - foglalta össze egy korábbi felmérés eredményét Szanitter Áron, az Allegro Group HU Kft. piacterek ügyvezető igazgatója. A Vatera felmérése szerint a rugalmas és változatos szállítási módok közötti választás lehetősége, és a pontos határidőre történő szállítás kiemelten fontos a fogyasztók számára, és a gyorsaság önmagában nem elegendő a vásárlói elégedettséghez.

A Vaterán a levélküldemény és a személyes átvétel a legnépszerűbb

A Vatera legfrissebb adatai szerint eladói közel 3 és fél millió cikknél kínálnak levélküldeményként történő szállítást, és a felhasználók a vásárlások 53 százalékában élnek is ezzel a lehetőséggel. A személyes - és tulajdonképpen így a legbiztonságosabb - átvétel is népszerű: több mint 3 millió terméklapon jelölték meg ezt a kézbesítési módot, és a vásárlók 27,5 százaléka vette át így a megrendelt cikket.

Ezeket követi a Vaterafutár - melynek kihasználtsága 2012 júliusa óta több mint hétszeresére nőtt - majd a postacsomagok, illetve utánvétes csomagok. Az online piactér adatai alapján a felhasználók többsége a fixáras termékekért (61,13%) előre utalással fizet, ami azt mutatja, hogy az online vásárlók egyre jobban bíznak az eladókban, és többnyire pozitív tapasztalatokkal rendelkeznek.

Az előre utalás az e-kereskedelmi piachoz képest is igen magas aránya kifejezetten Vaterás sajátosság, mivel az eladói értékeléseknek köszönhetően minden vásárló előre látja mennyire bízhat meg az eladóban. A vásárlók mindössze 27,54 százaléka fizet személyes átvételkor, és csupán 2,62 százalék egyenlíti a számlát utánvéttel.

A PostaPontokra történő kiszállítás nemzetközi viszonylatban nem jellemző, itthon mégis fokozatosan nő a népszerűsége, melynek egyik oka az online vásárlók árérzékenysége. Egy 2013-as, webáruházak körében végzett kutatás szerint már az eladók 21,43 százaléka kínálta lehetőségként az átvevőpontokon történő átvételt.

Külföldön kicsit másképp...

A hazai tapasztalatokkal ellentétben az amerikai kontinensen jellemzően a gyorsaság a legfontosabb, és az e-kereskedelmi cégek mindent megtesznek a minél rövidebb szállítási határidők elérése érdekében. Az amerikai webáruházaknál bevett gyakorlat, hogy a korábbi rendelések alapján megpróbálják előre jelezni, hogy mely terméket melyik földrajzi területen vásárolják meg a közeljövőben, és mielőtt bárki megrendelné azt, a terméket már elküldik a helyi központba, ezzel radikálisan lecsökken a szállítási idő.

Az egyre népszerűbb mobil applikációkkal már azt is megnézhetjük, hogy az adott termék a vásárló tartózkodási helyének közelében melyik üzletben érhető el, így a megrendelt terméket akár 1-2 órán belül házhoz is tudják szállítani. A jelenlegi lehetőségektől pedig már nem áll messze a hazánkban is hamarosan megjelenő átvételi automaták konstrukciója.

Forrás: Allegro Group