NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. május 7.

Gemius - Windows XP elterjedtsége 28 százalék Magyarországon, 2014. április

A Microsoft áprilisban leállítja a Windows XP támogatását. A Gemius megnézte mekkora online forgalom származik az ezzel a rendszerrel futó eszközökről.

A vizsgálat kiterjedt minden olyan országra, ahol a kutató cég méri a weboldalak forgalom. Az elemzett adatok a 2014. márciusi forgalomra érvényesek. Kiderül, hogy a Windows XP a legnépszerűbb Bosznia Hercegovinában (az online forgalom 38 százaléka érkezik ezzel a rendszerrel ellátott PC-kről), Bulgáriában (33 százalék) és Fehéroroszország (29 százalék).

A Windows XP részesedése legalacsonyabb Dániában (4 százalék), Portugáliában (15 százalék) és Szlovákiában (18 százalék).

- Az adatok egyértelmű összefüggést mutatnak a piaci érettsége és újabb Windows verziók elfogadása között - mondta Kimon Zorbas, ipar szakértő, a Digital Business Consulting Group igazgatója. – Dániának van az egyik legfejlettebb internet gazdasága a világon, amely megmutatkozik az újabb és jobb verziók elterjedésében. De a Windows XP bebizonyította, hogy rendkívül sikeres és népszerű Európa számos részén. Ezért a Microsoft úgy döntött, hogy az XP biztonsági támogatását még 2015 júliusáig meghosszabbítja – fűzte hozzá Kimon Zorbas.

Magyarországon az XP elterjedtsége 28%, ami elég magas a régióban. Ennek főleg gazdasági okai vannak. Mivel ez a verzió elég gyors és kényelmes, így nem csoda, hogy sokan megkedvelték. Miért is változtatnának, ha az átlagos felhasználók számára még mindig jól működik és nincs vele komolyabb probléma. - Valószínűleg ez a leginkább elterjedt verzió a nagyvállalatoknál és a költségvetési intézményekben is, ezért is lehet, hogy nálunk lassabban cserélődik az XP, mint mondjuk Dániában – mondta el Ambruszter Géza a Gemius Hungary cégvezetője.


Forrás: Gemius