NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. május 5.

NMHH - Szélessávú vezetékes internet előfizetések száma 2,3 millió, 2014. április

2014. márciusban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 781 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetései márciusban 976 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében 364 ezer előfizetés volt a hónap végén. 2013 márciusában az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,343 millió volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,6 százalék, második helyen a UPC, részesedése 21,8 százalék, a harmadik a sorban a Digi 14 százalékos részesedéssel, negyedik helyen áll az Invitel 9,4 százalékkal. Ezen kívül több száz kisebb szolgáltató szolgáltat a piacon, amelyek piaci részesedése összesen 19,1 százalékot tesz ki.

A teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 1,633 millió (az előző hónapban 1,647 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 725 ezer (az előző hónapban 718 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 621 ezerre nőtt az előző havi 613 ezerről.  A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 3,040 millió 2014. március végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve legnagyobb piaci részesedése a Telekomnak van, ez 56,4 százalékot jelent. Második helyen UPC áll 14,7 százalékkal, harmadik az Invitel 12,6 százalékkal, majd a Digi 9,7 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik.

Márciusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,16 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 64,10 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 258 millió, IP-alapon pedig 143 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 134,7 perc volt.

A 2014. márciusi adatok szerint az előfizetők a szolgáltató váltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében összesen 711 ezer számot hordoztak.

Forrás: NMHH