NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. június 19.

Gemius - Az oldalletöltések 10 százaléka mobileszközökön történik, 2014. június

Az okostelefonok egyre nagyobb szerepet töltenek be az emberek mindennapi életében Magyarországon is. 2013 végére a hazai oldalletöltések között a mobileszközről generált oldalletöltések már a 10%-os határt ostromolják, ami azt jelenti, hogy minden 10. oldalletöltést mobileszközről – beleértve az okostelefnokat és táblagépket - generálnak.

Nem csak a hétköznapok, hanem az üzleti élet számára is egyre fontosabb a szegmens. A mobil hirdetési költések 1,943 milliárd forintot tettek ki 2013-ben, ami a digitális reklámpiac 5%-a (IAB AdEx 2014). Így egyre fokozottabb igények érkeznek a hirdetők és ügynökségek felől is a piac megismerésére, mely eddig csupán a mobil elektronikai szektor szereplőit foglalkoztatta.

A magyar internet-felhasználók 57%-a rendelkezett okostelefonnal 2014 januárjában. A kedvezményes árak és a feature phone-ok fokozatos eltűnése következtében töretlenül bővül a piac. A 2015-ös évre várhatóan már 67%-os penetráció várható az internetezők körében, amely nagyjából 3,25 millió fő - 38,2% a teljes 15+ népességet tekintve.

Az okostelefon-tulajdonosok 29%-a még viszonylag friss a csoportban, ők alig egy éve rendelkeznek okostelefonnal. A „veteránok” aránya igen magas, 43% már legalább 2 éves tapasztalattal rendelkezik.

A felhasználók mobil készülékeikről leggyakrabban keresőket vesznek igénybe, navigációs szolgáltatásokat használnak és közösségi oldalakat böngésznek. A legkevésbé népszerűek a szórakozás (buli, moziműsor), az egészség & fitnesz tartalmak, valamint a mobilos vásárlás.

Érdekes megfigyelni, hogy annak ellenére, hogy a mobilpiac mindössze 10%-át tudhatja magáénak az Apple, a magyarországi mobil-oldalletöltések közel 19%-a iPhone készülékekről  érkezik.

A kutatásból az is kiderült, hogy az okostelefonok mellett a táblagépek is egyre inkább a hétköznapjaink részévé válnak és sokszínűen használjuk őket. Ezt mutatja az is, hogy, minden ötvenedik táblagép-tulajdonos többek között azért vásárolta meg kütyüjét, hogy akár háziállatát is lefoglalhassa vele.

Forrás: Gemius