NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. szeptember 23.

KSH - A más mobilhálózatokba történő telefonhívások időtartama 14 százalékkal növekedett, 2014. szeptember

A mobiltelefon-előfizetések száma 2014. II. negyedév végén 11,6 millió volt, az állomány egy év alatt gyakorlatilag nem változott, mindössze 37 ezerrel (0,3%) bővült. Ezen belül a havidíjas előfizetések száma – az előző negyedévekhez hasonlóan – emelkedett, a tárgynegyedév végén meghaladta a 6,3 milliót, amely 3,4%-os növekedést jelentett 2013 azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a feltöltőkártyás előfizetések száma 174 ezerrel, aránya 1,6 százalékponttal csökkent.

A feltöltőkártyás előfizetés évek óta tartó folyamatos csökkenésével egyre inkább előtérbe került a havidíjas előfizetés, amely számának növekedése a kedvező díjcsomagoknak, valamint a mobilinternetes böngészés egyre nagyobb népszerűségének köszönhető. A havidíjas előfizetések továbbra is igen kedveltek, amely arra vezethető vissza, hogy a havidíj egy része vagy akár a teljes egésze lebeszélhető, illetve a kedvező percdíjak mellett az adatforgalom felső korlátja is megemelkedett. 2014. II. negyedév utolsó napján száz lakosra 118 mobiltelefon-előfizetés jutott, közel négyszer annyi, mint vezetékes.

A mobilhálózatból indított hívások időtartama 4,0%-kal növekedett egy év alatt, ezzel meghaladta 4,8 milliárd percet. A más hálózatokba történt hívások időtartama 14%-kal növekedett, míg a saját hálózatba irányuló hívások időtartama 0,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. (Az elmúlt negyedévhez képest a legnagyobb részarányt [61%] képviselő, saját hálózatba irányuló hívások időtartama 1,7, a más mobilhálózatokba történt hívásoké pedig 8,0%-kal emelkedett.) 2014 második negyedévében összességben több mint 2,1 milliárd hívást kezdeményeztek a mobilhálózatokból, ez 0,5%-os növekedést jelentett 2013 II. negyedévéhez képest. Az egy mobil-előfizetésre jutó beszélgetések száma 181 darab volt, ami nem változott az egy évvel korábbihoz képest.

A mobil-adatelőfizetések száma is folyamatosan emelkedett az elmúlt években, az adatforgalom 2013 és 2014 II. negyedéve között 34%-kal növekedett. Ez a nagyobb adatátviteli sebesség elérést lehetővé tevő hálózatfejlesztésekre, és az okostelefonok elterjedésére vezethető vissza. Magyarországon 2011 óta a mobilszolgáltatók folyamatosan építik ki a negyedik generációs (4G) mobilhálózatot, amely segítségével a felhasználók az arra alkalmas telefonjaikkal gyorsabb internetezésre kapnak lehetőséget. A küldött SMS-ek száma 1,4%-kal csökkent, az MMS-eké 5,9%-kal növekedett egy év alatt. A tárgyidőszak alatt egy előfizetésre átlagosan 414 percnyi beszélgetés jutott, ami naponta 4,5 perc telefonálást jelentett.

A 2014. június végén – az előzeteses adatok szerint – a vezetékes fővonalak száma megközelítette a 2,9 milliót. A VoIP-hangcsatorna (kábeltelevíziós, illetve szélessávon megvalósuló helyhez kötött telefonszolgáltatás) vezetékes fővonalszámon belüli részaránya (45%) a tárgynegyedévben tovább növekedett, amely 9,2 százalékponttal múlta felül az előző év azonos időszakában elért arányt. Az ISDN vonalak aránya (13%) egy év alatt gyakorlatilag nem változott. A tárgyidőszak végén a száz lakosra jutó vezetékes fővonalak száma 30 darab volt.

2013 II. negyedévéhez képest a vezetékes hálózatból indított hazai és nemzetközi hívások száma együttesen 9,5, időtartama pedig 7,5%-kal csökkent. A beszélgetések összesített idejének több mint harmada VoIP alapú volt. 2014 II. negyedévében is jellemző volt az a tendencia, hogy az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgettek vezetékes telefonról (3,8 perc), mint mobiltelefonról (2,3 perc). Az egy vonalra jutó beszélgetések száma (internethívások nélkül) 108 darab volt 2014. II. negyedévben, 5-tel kevesebb az egy évvel korábbinál. Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő több mint négyötödét tették ki a mobiltelefonról indított hívások.

Forrás: KSH