NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. október 9.

KSH - A kábeltelevízió-előfizetések száma 57 millió Európában 2013-ban

Az analóg műsorszórást felváltó digitális műsorszórási technológia az elmúlt években egyre nagyobb teret hódított. Európában 2003-ban kezdődött a digitális földfelszíni sugárzás tömeges elterjedése. 

Eddig Európában 24 országban zárult le sikeresen az analóg rendszer lekapcsolása. 2013-ban összességében 56,75 millió kábeltelevízió-előfizető volt Európában, ebből 30,72 millió digitális, 26,02 millió pedig analóg rendszeren keresztül érte el a szolgáltatást.

Európában a kábeltelevíziós szolgáltatók száma országonként eltérést mutat: Spanyolországban, Franciaországban, Írországban vagy az Egyesült Királyságban jellemzően koncentrált a piac, mert egy szolgáltatóhoz tartozik az előfizetők legalább 70%-a.

A nagyobb kábeles elterjedtséggel rendelkező országok közül – Németország, Ausztria, Dánia, Portugália esetében – egy-egy szolgáltatóé az ügyfelek 40–70%-a. Ezzel szemben Kelet-Közép-Európa országaiban (Lengyelország, Románia, Magyarország, Szlovákia) több szolgáltató is versenyez.

A 2013-as kábelhálózat (digitális televízió, szélessávú internet és telefon) lefedettségi adatok alapján az unió 28 országából tizenegyben 50% vagy afeletti – ezen belül egyedül Máltán 75%-ot meghaladó – a vezetékes hálózatba bekötött lakások aránya (idetartozik Magyarország, Románia és Finnország is). Ugyanakkor 25% alatti a lefedettség az Egyesült Királyságban és Spanyolországban, és 15% alatti Franciaországban.

Forrás: KSH