NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. október 21.

KSH - A mobilhálózatok adatforgalma 16 százalékkal növekedett 2013-ban

A mobiltelefon-előfizetések száma Magyarországon 2013-ban 11,7 millió darab volt, ami 0,8%-kal több az előző évihez képest. 2013 végén közel négyszer több mobiltelefon-előfizetés volt, mint vezetékes fővonalszám. 

A telítődött mobilpiacon a lakosság számát meghaladó előfizetésszám hátterében a lakossági és üzleti előfizetések párhuzamos használata, továbbá a szolgáltatók azon lépése áll, amely keretében az okostelefonnal rendelkező ügyfeleik számára vonzó díjcsomagokat kínálnak. Ezek a díjcsomagok többek között hálózaton belüli korlátlan beszélgetésre, SMS-küldésre, valamint meghatározott nagyságú és sebességű adatforgalom igénybevételére jogosítanak fel. A jelenlegi mobilpiaci helyzet alapján a kedvező áru belépő kategóriás okostelefonok miatt a hagyományos mobilkészülékek a kínálati paletta szélére szorulnak.

2008 óta folyamatos a feltöltőkártyás (pre-paid) előfizetések számának csökkenése, miközben a havidíjas (post paid) előfizetések száma növekvő tendenciát mutat. A feltöltőkártyás előfizetések aránya 2008-ban 61, 2013-ban pedig már csak 47% volt. A változás magyarázata az, hogy a magyar lakosság jobban preferálja a havidíjas előfizetéseket, mert például a havidíjak egy része vagy akár teljes egésze lebeszélhető.

2013-ban a mobiltelefon-szolgáltatásból eredő folyó áron számított nettó árbevétel (368 milliárd forint) 1,1%-kal csökkent a 2012. évi 372 milliárd forintos értékhez képest.

A mobilhálózatokból kezdeményezett hívások száma több mint 8 milliárd volt, 0,4%-kal több, mint 2012-ben. A mobilhívások időtartama meghaladta a 18 milliárd percet, ami az egy évvel korábbinál 1,7%-kal több.

Továbbra is meghatározó a saját hálózaton belüli hívásforgalom: 2013-ban a beszélgetések időtartamának 63%-a saját hálózaton belül zajlott. A más hazai mobilhálózatban végződő hívások időtartama kevesebb mint harmada volt az összes hívásidőnek. 2013-ban 1568 percnyi beszélgetés jutott egy mobil-előfizetésre, ami naponta 4,3 percnyi beszélgetést jelent.

2013-ban az elküldött SMS-ek száma (1,8 milliárd darab) és az MMS száma is (21,4 millió darab) csökkent 2012-höz képest.

A mobilhálózat adatforgalma 2013-ban 16%-kal bővült az előző évhez képest, amely az okostelefonok és a mobilinternet terjedésének köszönhető. A fejlődést jelzi az, hogy a 3G/UMTS-hálózaton keresztül forgalmazott adatmennyiség 14%-kal növekedett, illetve 2013 utolsó negyedévében már 3,4 millió darab olyan SIM-kártya volt forgalomban, amellyel legalább egyszer csatlakoztak a 3G/UMTS-hálózathoz.

Az adatforgalom nagymértékű növekedése mögött az okostelefonok terjedése mellett az adatátviteli sebesség technológiai fejlesztése áll. Magyarországon a 3G mellett megkezdődött a 4G mobilhálózat kiépítése is, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy az arra alkalmas mobiltelefonjaikkal nagyobb le- és feltöltési sebesség mellett tudjanak internetezni.
Forrás: KSH