NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. november 13.

Díjnet.hu - Az interneten 23 százalék bankkártyával fizet, 2014. október

Egyre többen választják a bankkártyás és a netbanki fizetést azok közül, akik számláik kiegyenlítéséhez papíralapúról elektronikus fizetésre térnek át. 

Alig öt év alatt megtízszereződött az elektronikus számlafizetési rendszereket használók száma; csupán a Díjnet esetében az elmúlt öt évben átlagosan évente 60 százalékkal bővült a regisztrációk köre és ma már 300 ezer felett jár. Mindez a kényelmi és a biztonsági szempont mellett annak köszönhető, hogy az online számlaügyintézés ingyenes, a számlák kiegyenlítése pedig a felhasználó által választott fizetési módtól függően ingyenes vagy kifejezetten alacsony költséggel jár.

Az összehasonlítás kedvéért, három darab 10 ezer forintos számlával számolva a fizetés internetes kártyás vásárlással a legtöbb hazai bank aktív bankolásra ajánlott számlacsomagjaihoz kapcsolódó bankkártyával díjmentes, csoportos beszedési megbízással a három tranzakcióra összesen körülbelül 100 forint, az online átutalás díja - a tranzakciós illetékkel együtt - összesen mintegy 200 forint, miközben a papíralapú, készpénzes számlafizetés költsége a készpénzfelvételi díjak miatt jelentősen meghaladhatja az online tranzakciók díjait.

A számláikat az interneten kezelők mára több százezresre bővült körének többsége a papíralapú számlafizetést eleinte csoportos fizetési megbízással váltotta ki; a Díjnet felhasználói körében is ez volt a leggyakoribb fizetési forma. Az elektronikus fizetések terjedésével azonban jelentősen változott a helyzet: két éve a bankkártyás és a netbanki fizetések aránya együtt tett ki annyit, mint a csoportos fizetési megbízásoké, ma viszont a bankkártyás fizetés nemcsak átvette a vezetést, de az internetbankon keresztül történő számlafizetéssel együtt már kétszer olyan gyakori, mint a csoportos fizetési megbízás.

"A trendforduló nem azt jelzi, hogy csökkent a csoportos beszedést használók száma, hanem azt, hogy a Díjnethez újonnan csatlakozók túlnyomó többsége már a bankkártyás és az internetbanki fizetést részesíti előnyben" - emelte ki Majtényi Kálmán, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója. - "Az uralkodó fizetési formák "generációváltása" megmutatja, hogyan változnak a pénzügyeiket elektronikusan kezelők igényei, illetve a szabadság, a kényelem és a hatékonyság fogalma. Egyértelmű, hogy a lakosság egyre inkább az olyan megoldások közül választ, amelyekkel a korábbinál tudatosabban, rugalmasabban, de legalább olyan kényelmesen követheti nyomon havi számláit és kifizetéseit."

Amikor egy háztartás áttér az elektronikus számlafizetésre, többnyire jelentős lépést tesz a fizetési pontosság javítása felé. Így jelentős mértékben csökkenti a lejárt számlákból adódó problémákat és többletköltségeket. A 95 százalékos pontosságú csoportos fizetési megbízás mellett a két leggyakrabban választott fizetési mód, a bankkártyás és az internetbankon keresztüli fizetés a "legpontosabb": ezek 75, illetve 77 százaléka érkezik be időben a szolgáltatóhoz. Az elektronikus számlafizetés harmadik generációját, a mobilfizetési lehetőséget használók esetében a pontos számlafizetés aránya kiemelkedően magas, 87 százalékos.

"A lejárt számlák jelezhetnek átmeneti likviditási gondokat, de meglepődnénk, milyen gyakran fordul elő késedelem csupán azért, mert a számla elkeveredett vagy megfelelő emlékeztető nélkül a számlatulajdonos megfeledkezik a fizetési határidőről" - hangsúlyozta Majtényi Kálmán. - "Internetes számlafizetési rendszer használatával beállítható automatikus emlékeztető, amelyet a számla lejárata előtt pár nappal e-mailben kap meg az ügyfél. A Díjnet rendszerének emlékeztetőjét, például, a felhasználók 57 százaléka használja. Igaz, további 25 százalék esetében a csoportos fizetési megbízás miatt az emlékeztető nem releváns, de még így is 18 százalék azoknak az aránya, akik az értesítés beállításával tovább csökkenthetnék a késedelmes fizetés kockázatát."

A Díjnet kutatásai alapján az interneteléréssel rendelkező hazai háztartások által használt összes fizetési mód közül még mindig a leggyakoribb a készpénz és a csekk; a készpénzt a megkérdezettek 58 százaléka, a csekket 80 százaléka használja gyakran. Bár az általános kifizetéseknél már jelentős szereppel bír a bankkártyás fizetés - közvetlenül a kereskedőknél 78 százalék, az interneten 23 százalék, csoportos fizetési megbízásoknál pedig szintén 23 százalék használja bankkártyáját -, az is megfigyelhető, hogy a háztartások közel egyharmada általános fizetési szokásainál "elmaradottabb" fizetési formát használ közüzemi számlái kiegyenlítésére - ebben a tekintetben tehát bőven van még lehetőség az előrelépésre, teszi hozzá a Díjnet szakértője.

Forrás: Díjnet