NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. november 24.

KSH - A 10–49 főt foglalkoztató vállalkozások 46 százaléka használt szélessávú mobilinternetet 2013-ban

2013-ban a magyarországi vállalkozásoknál még mindig az xDSL-típusú kapcsolat a legmeghatározóbb, azonban használati arányának csökkenése tovább folytatódott. Az internethasználó vállalkozások körülbelül kétharmada vette igénybe, a korábbi évektől eltérően azonban nem mutatkozik jelentős különbség a különböző méretű vállalkozások használati aránya között. 

Az előző év enyhe visszaesését követően újra lendületet kapott a szélessávú mobilinternet terjedése. A nagy, 250 főnél több alkalmazottal rendelkező vállalatok 86%-a használt mobil szélessávot üzleti céllal, de a 10–49 főt foglalkoztató vállalkozások 46%-a rendelkezett szintén szélessávúmobilinternet-előfizetéssel.

Az összes vállalkozás szintjén mintegy 15 százalékponttal növekedett a technológia felhasználási aránya, ugyanakkor stagnált a kábeltelevíziós kapcsolattípus felhasználásáé, bérelt vonalat pedig még mindig főleg a nagy vállalkozások használnak.

A legelterjedtebb letöltési sebesség 2 és 10 Mb/s közé esett. Jellemzően a nagyobb vállalkozásoknak van szükségük ennél nagyobb sávszélességre.

A vállalkozások által használt internetkapcsolat-típusok területi eloszlása 2013-ban nem mutatott sajátosságokat. Közép-Magyarország csak a bérelt vonali (24%) és szélessávúmobilinternet-kapcsolat (63%) esetében rendelkezik a legmagasabb használati aránnyal.

DSL-kapcsolatot legtöbben – öt vállalkozásból négyen – Dél-Dunántúlon használtak. A legmagasabb és legalacsonyabb használati arány közötti különbség minden régió esetében csökkent az elmúlt évben.

A letöltési sebesség esetében területi szempontból jelentősebb különbség csak a 100 Mb/s feletti kategóriában jellemző, majdnem minden kilencedik közép-magyarországi vállalkozás rendelkezett ilyen letöltési sebességgel. A Dél-Alföld vállalkozásainak több mint 9%-a rendelkezett 2Mb/s alatti sebességgel.


Forrás: KSH