NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. november 4.

KSH - Az internet penetráció a legnagyobb, 36 százalék Budapesten és a legkisebb, 17 százalék Szabolcs-Bereg megyében 2013-ban

A vezetékestelefon-fővonalak valamivel több mint 73%-a vidéken, míg közel 27%-a Budapesten volt bekapcsolva 2013-ban. A lakossági fővonalak száma Budapesten volt a legnagyobb (583 ezer darab), amelyet Pest megye (261 ezer darab) követett a sorban. A legkevesebb fővonal (39 ezer darab) Nógrád megyében volt.

A régiók közül Dél-Dunántúl rendelkezett a legkevesebb (216 ezer) lakossági vonallal, a legtöbbel (1123 ezer) pedig Közép-Magyarország. 2013 végén a lakossági fővonalak 38%-a Közép-Magyarországon, harmada az Alföldön és Észak-Magyarország megyéiben, és 29%-a volt a dunántúli megyékben bekötve. A bekapcsolt hagyományos fővonalak száma egy év alatt legnagyobb mértékben (4,8%) a közép-magyarországi régióban gyarapodott. Az ISDN-csatornák száma pedig csökkenő tendenciát mutatott 2013-ban.

2013-ban száz lakosra országosan 30 vezetékes fővonal jutott. Az országos átlagot jelentős mértékben meghaladta Közép-Magyarország (38 darab), ezen belül Budapest (47 darab) ellátottsága. Az elterjedtségi mutató Észak- és Dél-Alföldön (24, illetve 23 darab) volt a legalacsonyabb. A vizsgált év végén megyei szinten a legkevesebb fővonal Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében (21, illetve 19) jutott száz lakosra.

2013-ban az országos kábeltelevízió-hálózaton elérhető internet-előfizetések közel 40%-a Közép-Magyarországon volt. A régióra jellemző arány az xDSL-előfizetések esetében ugyanakkor 34, a vezeték nélküli hálózaton elérhető internetnél (mobilinternet nélkül) pedig csupán 11% volt. Közép-Magyarországon a modem+ISDN kapcsolattípus részesedése (59%) 2012-ről 2013-ra 8,5 százalékponttal, az xDSL-hálózaté pedig 2 százalékponttal csökkent. Az xDSL-előfizetés legalacsonyabb aránya (9%) – az előző évhez hasonlóan – Dél-Dunántúlon volt.

Megyei szinten a legkevesebb xDSL-kapcsolat típusú előfizetés (1,7%) és kábeltelevízió-hálózaton keresztüli internetelérhetőség (1,4%) Nógrád megyében volt, a legtöbb pedig Budapesten (17,9, illetve 29,6%). Ezer lakosra összesen 656 internetes előfizetés jutott országosan (mobilinternettel együtt számítva), ami 105-el több, mint 2012-ben. 2013 végén 78 xDSL-előfizetés jutott ezer lakosra, a kábeltelevíziós típusú előfizetésekből 116. A vezeték nélküli internet előfizetőinek száma 423 volt ezer lakosra vetítve, ebből a mobilinterneté átlagosan 412 volt, az egyéb (pl. LAN) elérhetőségnél ugyanez a mutató 39 volt.

Közép-Magyarország ellátottsága volt a legnagyobb, ahol ezer lakosra 306 (mobilinternet nélkül számított) előfizetés jutott, míg az ország legkevésbé ellátott része az Észak-Alföld (ezer lakosra 191).

A megyék tekintetében 2013-ban az ezer lakosra jutó internet-előfizetések száma Budapesten volt a legnagyobb (357), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkisebb (169). Az adatok kapcsolattípusonkénti vizsgálata alapján Budapest aránya volt a legnagyobb a kábeltelevízió-hálózat (194), valamint az egyéb elérhetőségek (78) területén is. A vezeték nélküli technológia népszerűsége Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (26), az xDSL-é Pest megyében (102) volt a legmagasabb. A vezeték nélküli szegmensben Budapest volt az utolsó a rangsorban, aminek oka, hogy itt a legelterjedtebb, a legkiépítettebb a telefon- és a kábeltelevízió-hálózat.

2013-ban a kábeltelevízió-szolgáltatás tekintetében az internet-szolgáltatáshoz hasonló módon alakult a magyar régiók elterjedtségi mutatója, azaz Budapesten volt az egyik legmagasabb (621 ezer) az előfizetések száma. Emellett Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Veszprém megyében voltak a legmagasabbak a hálózatba kapcsolt lakások aránya (60-69%); a legalacsonyabbak pedig Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (31, illetve 36%). Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl a legjobban lefedett régiók, a legelmaradottabb Észak-Alföld.
Forrás: KSH