NETKUTATÁSOK.hu
A fontos magyar és a tanulságos nemzetközi internetkutatások eredményeinek blogja - online vállalkozóknak és online hirdetőknek. Azért, hogy jobban megismerjük és megértsük az internetet és az internetezőket.
"Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."
[David Ogilvy]
Kérdése, észrevétele, javaslata esetén várjuk levelét a hello[kukac]sarkozymarketing.hu email címen, vagy az oldal alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2014. november 14.

KSH - Az internetezők 86 százaléka napi online használó 2013-ban

A számítógép-használat adatait tekintve az utolsó használat időpontja szerinti fejlődés egyértelmű. A hazai lakosság 73%-a 2013-ban már tényleges (3 hónapon belüli) használó, ez több mint 1 százalékponttal meghaladja az előző évi, és csaknem 4 százalékponttal a két évvel korábbi szintet. 

Jelentősen csökkent a lakosság azon részének aránya, aki még sosem használt számítógépet. Jelenleg a számítógép-használóknak több mint 95%-a már a tényleges használók közé tartozik, ami valamelyest meghaladja az előző évi arányt.

A számítógép- és a tényleges számítógép-használaton belül is nagyobb a nők aránya, és ezt
az előnyüket meg is tartották az előző évhez képest (számítógép-használat 51,5%, tényleges számítógép-használat 51,3%).

Korcsoportok szerint nézve a tényleges használatot, a 25–34 és 35–44 év közti korosztályok használati aránya 2013-ban is kiemelkedett. A megoszlás aránya a 16–24 és a 35–44 éves korcsoportokban csökken, míg a 45–54 és az 55–64 éves korcsoportban nőtt. Az arányok eltolódtak az idősebb korosztály felé az előző évi adatokhoz viszonyítva.

2013-ban a tényleges használókon belül az alapfokú végzettségűek aránya csökkent a középfokúaké emelkedett, míg a felsőfokúaké szinten maradt az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A tényleges internethasználat 2013-ban a lakosság közel 73%-ára terjedt ki, de több mint háromnegyede már használt valaha internetet. Az előző évhez viszonyítva a tényleges használat növekedése 2, a két évvel korábbi szinthez képest közel 5 százalékpont.

Az internethasználók megközelítőleg 96%-a a tényleges használók körébe tartozik, az előző évhez képest a fejlődés 1 százalékpont alatt maradt.

A számítógép-használathoz hasonlóan eltolódik az internethasználat nemek közti megoszlása, enyhén nő a nők aránya a tényleges és az összes internethasználók körében. A tényleges használat szintje magasabb a fiatalabbak (16–24, 25–34) és alacsonyabb az idősebbek (55–64, 65–74) korcsoportjaiban.

2011-hez viszonyítva a részarányok a legfiatalabbak (16–24 év, valamint 25–34 év közöttiek) korcsoportjaiban és a legidősebb korcsoportban emelkedtek.

Az iskolai végzettség szerint megállapítható, hogy minden képzettségi szintnél 90% feletti a tényleges használók aránya, a közép- és felsőfokú végzettségűek esetében meghaladja a 95%-ot is. Mindhárom képzettségi szinten nőtt a tényleges használók aránya az előző évhez viszonyítva.

Az internethasználat gyakorisága az elmúlt években jelentősen eltolódott a napi használat irányába, és ez a folyamat folytatódott 2013-ban is. Az internethasználók 85,5%-a napi használó, előző évben ugyanez az arány még 3,2 százalékponttal kevesebb volt. A heti használók aránya is jelentősen mérséklődött.

Életkor szerint egyértelműen látszik, hogy a napi használat a fiatalabb korcsoportokban magasabb és az idősebb korcsoportokban alacsonyabb. Az elmúlt évben a napi használók aránya minden korcsoportban emelkedett. Az iskolai végzettség szintjének emelkedésével nő az internetet napi szinten használók aránya.

A számítógép-használaton belül – az ellátottsági adatokhoz hasonlóan – Közép-Magyarország adatai (a főváros jelenléte miatt) jelentősen kiemelkednek a régiók közül. A többi régió tekintetében az arányok eloszlása kiegyensúlyozottabb. A 3 hónapon belüli használatnál Észak-Alföldön és Dél-Alföldön a legmagasabb (13,2 és 12,2%) a tényleges használók részesedése az ország összes számítógép használóján belül, míg a sor végén erősen lemaradva Dél-Dunántúl áll (8,7%).

2013-ban a tényleges internethasználók aránya minden régióban jóval 90% felett volt a világhálót használók között, míg a tényleges számítógép-használat aránya ennél jóval alacsonyabb volt a számítógépet igénybe vevők között. Közép-Magyarország az internethasználók tekintetében is kiemelkedik a 97%-os részarányával, a legalacsonyabb részarányt (93%-ot) Dél-Dunántúl képviseli.

2013-ban a használat gyakorisága szerint minden régióban a napi használók aránya (81–90% között) volt a legmagasabb és minden régióban nőtt is az előző évhez képest. Az arányok Közép-Magyarországon (90%) és Dél-Alföldön (87%) voltak a legmagasabbak, Észak-Alföldön (81%) pedig a legalacsonyabbak.


Forrás: KSH